Український льотчик про плани передання ЗСУ винищувачів F-16: Чорноморський флот РФ дуже напружиться

F-16 можуть передати Україні за кілька місяців
Фото: ЕРА

Після отримання українською армією винищувачів F-16 їх можна буде використовувати проти повітряних, морських та наземних цілей ворога. Про це український льотчик із позивним Джус, якого готуватимуть літати на F-16, заявив "Голосу Америки" в інтерв'ю, опублікованому 23 травня.

"Найголовніша наша проблема наразі – це недостатність саме бойових спроможностей у плані "повітря  повітря", тобто протидія в першу чергу російським винищувачам, оскільки наразі їм, по суті, у повітрі нам протиставити нема чого через глибоку технологічну відсталість наших літаків", – сказав він.

За словами українського льотчика, F-16 можна ефективно використовувати для "багатошарової протиповітряної оборони, у якій роль повітряної складової має бути дуже суттєвою та ефективною".

"F-16 дуже гарно впишуться в цю комбінацію разом із [ЗРК] Patriot, IRIS-T, NASAMS, аж до Stinger. [...] По суті, винищувачі мають бути першим рубежем, вони мають зустрічати всі ці загрози найпершими, ще біля кордону, біля лінії бойового зіткнення і збивати їх десь, грубо кажучи, в полях і в лісах там, а не уже біля міст, оскільки це просто небезпечно", – пояснив Джус.

Ще одним способом застосування західних винищувачів він вважає "ефективну роботу на передовій", зокрема, допомагати піхоті, оскільки F-16 будуть менш уразливою ціллю для ворога, ніж нинішні літаки ЗСУ.

"Наступні шляхи – це, можливо, і використання навіть над морем, оскільки F-16 можна застосовувати й у якості протикорабельної платформи. Тобто тепер Чорноморський флот [Росії] дуже напружиться, і для них, звісно ж, теж ситуація ускладниться відчутно. Тобто всі ці задачі, які може виконувати F-16, якраз є тими маленькими шматками пазла, який необхідний для для наших військ у спільних операціях", – підкреслив Джус.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

15 травня уряд Великобританії та президент Франції Еммануель Макрон оголосили, що їхні країни навчатимуть українських пілотів літати на західних винищувачах. За словами прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака, Лондон стане головним партнером України в авіаційній коаліції, мета якої – надання Україні винищувачів F-16 та навчання українських пілотів.

Президент США Джо Байден 19 травня заявив лідерам країн "Великої сімки" на полях саміту G7 у Хіросімі, що США підтримають спільні зусилля із союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16.

Про готовність до навчання українських льотчиків оголосили також Бельгія, Португалія і Данія, водночас міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен не відкидав передання Україні винищувачів.

У Міністерстві оборони України припускають, що першою країною, яка зробить цей крок, будуть Нідерланди (держава нещодавно розірвала угоду щодо продажу F-16 приватній американській компанії), оборонне відомство сподівається, що перші F-16 з'являться в українському небі у вересні – жовтні.