До коаліції розвитку ППО України приєдналося 20 країн, IRIS-T і Patriot від ФРН надійдуть до середини грудня – Міноборони

До сформованої нової коаліції Ground-Based Air Defence приєдналося 20 країн, лідери – ФРН і Франція, зазначив Умєров
Фото: Міністерство оборони України / Telegram

За підсумками 17-ї зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" 22 листопада було сформовано коаліцію розвитку ППО України, її очолили Німеччина і Франція. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров, його цитує Telegram-канал Міноборони.

За словами Умєрова, до сформованої нової коаліції наземних засобів протиповітряної оборони (Ground-Based Air Defence) приєдналося 20 країн.

Як зазначив міністр, за підсумками візиту до Києва 21 листопада глави міноборони Німеччини Бориса Пісторіуса ФРН оголосила про новий пакет військової допомоги, у який, серед іншого, входять чотири системи ППО IRIS-T із керованими ракетами та один комплект системи Patriot. Україна має отримати їх до середини грудня, наголосив Умєров.

У роботі 17-ї зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" узяли участь керівники оборонних відомств понад 50 держав.

Міністр оборони США Ллойд Остін у вступній промові назвав "хуліганом" Володимира Путіна, президента країни-агресора Росії, яка веде повномасштабну війну проти України. Він зазначив, що контактна група виділила понад $80 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки відтоді, як Кремль почав своє невиправдане вторгнення. Остін закликав групу надати Україні можливості ППО для захисту від повітряних атак російських окупантів.

Контекст:

Формат "Рамштайн" було започатковано навесні 2022 року – 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн у Німеччині відбулася перша зустріч консультативної групи з надання допомоги Україні. Тодішній міністр оборони України Олексій Резніков після цієї зустрічі заявив, що відбулися "тектонічні зміни" у філософії партнерів щодо передання Україні зброї. Зустрічі консультативної групи вирішили проводити щомісяця.

Попередня зустріч у форматі "Рамштайн" відбулася 11 жовтня.