"Дорогий Борисе Джонсон". Шестирічний хлопчик із Маріуполя, який через окупантів втратив усю сім'ю, відповів на лист прем'єра Великобританії

Зараз Ілля перебуває під опікою подружньої пари, яка живе в Києві
Фото: Новости ФК «Шахтер» / Telegram

Шестирічний Ілля з Маріуполя Донецької області відповів на відкритий лист прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона українським дітям. Про це 27 травня в Telegram повідомила пресслужба донецького "Шахтаря".

"Дорогий Борисе Джонсон! Я хочу, щоб швидше закінчилася війна, щоб більше не вмирали люди. Я хочу грати у футбол у себе в Маріуполі. Я хотів би, щоб у всіх дітей світу не було війни. Передаю привіт усім дітям у Британії, дякую, що допомагаєте нам. Ми переможемо. У мене живе кішка Фрося. Надсилаю вам прапор України, який я намалював. Міцно обіймаю вас. Ілля. Шість років", – написав хлопчик.

Як уточнили у пресслужбі донецького клубу, через російську агресію Ілля втратив усю сім'ю: мама загинула під час вибуху мосту, тато зник безвісти. Бабуся і дідусь привели дитину з документами до волонтерів, а пізніше їх знайшли розстріляними.

Ілля три тижні сидів під бомбардуваннями, потім вийшов пішки з Маріуполя до Бердянська Запорізької області разом із волонтерами.

Зараз хлопчик перебуває під опікою подружньої пари, яка живе в Києві. Вони хочуть стати офіційними опікунами Іллі одразу після закінчення війни.

Окрім цього, Іллі активно допомагає "Шахтар". Клуб бізнесмена Ріната Ахметова надає матеріальну допомогу, а директор із футболу Даріо Срна має намір особисто передати лист хлопчика прем'єр-міністру Великобританії.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Великобританія надала Україні кілька пакетів допомоги, включно з озброєнням. Зокрема, 7 березня Джонсон повідомляв про виділення Україні £175 млн допомоги, щоб упоратися з гуманітарною кризою. Тож, за словами Джонсона, завдяки додатковому фінансуванню британська підтримка України сягнула на той момент орієнтовно £400 млн (приблизно $543 млн).

9 квітня Джонсон провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. За підсумками розмови прем'єр Великобританії заявив про новий пакет фінансової та військової допомоги Україні. Зокрема, до неї увійшли 120 одиниць бронетехніки та нових протикорабельних ракетних комплексів, зазначив Джонсон. 5 травня він оголосив про новий пакет підтримки України на £300 млн.

6 травня під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном Джонсон висловив переконання, що Україна переможе Росію, якщо їй нададуть необхідну оборонну військову допомогу.

23 травня за підсумками телефонної розмови з президентом України британський прем'єр заявив про "подвоєння зусиль" щодо забезпечення українців життєво важливими харчовими продуктами та гуманітарною допомогою.

26 травня видання Corriere Della Sera з посиланням на джерела повідомило, що Джонсон запропонував Зеленському план створення альянсу поза Європейським союзом.