Ексглава МЗС Польщі Сікорський: Перемога України – це шанс для Росії стати нормальною державою

Сікорський: Росіяни не потягнуть ціни відновлення імперії
Фото: EPA

Перемога України у війні стане для країни-агресора Росії поштовхом до трансформації. Таку думку в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман висловив депутат Європарламенту від Польщі, ексглава міністерства оборони й міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Він зазначив, що українська перемога дасть шанс побудувати єдину й вільну Європу, яка подолає спадщину тоталітарної автократії і ставатиме дедалі більшою і сильнішою, щоб конкурувати з Китаєм та іншими викликами.

"І для Росії це також шанс. Після кожної поразки у своїй історії Росія завжди проводила реформи. Тому перемога України – це шанс для Росії стати нормальною державою, нарешті позбутися божевільного імперського менталітету, жаги панувати над іншими країнами, розвивати свої землі", – сказав він.

Сікорський нагадав, що в будь-якому разі Росія вже є найбільшою країною в Європі.

"Отже, ми маємо їх переконати, що вони не потягнуть ціни відновлення імперії, що це було помилкою і що їм час інвестувати у власне майбутнє", – сказав політик.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів з північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської і Харківської областей.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що мета України – не лише перемогти у війні з Росією, "але й не програти країну". "Україна має обов'язково реалізувати свій історичний шанс на розвиток, який був здобутий сміливістю наших людей, усього нашого народу", – сказав він у серпні.

Президент України зазначив, що ніхто поки не може назвати точної дати перемоги, і припустив, що війна може закінчитися навіть у 2023 році. "Якщо в нас буде просування на полі бою, ми будемо тиснути РФ і зламаємо повністю їхній моральний дух, то ми можемо й не уявляти до кінця, що буде відбуватися", – зазначив він.