Фейгін: Мобілізація 21 вересня у РФ не дала очікуваного ефекту. М'ясо програє залізу

Мобілізація не допомогла РФ досягти цілей, заявив Фейгін
Фото: EPA
Росія спробує повторити наступ 24 лютого 2022 року, але це не дасть бажаних результатів. Таку думку в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман висловив російський юрист і блогер Марк Фейгін.

"Ми говорили – обережно, щоправда, – про те, що мобілізація 21 вересня не дасть очікуваного від неї ефекту. Бо м'ясо програє залізу. І хай скільки ти цього м'яса наженеш, залізо з ним упорається. Ну, так улаштований фізичний світ", – сказав він.

За словами Фейгіна, Росія однаково спробує піти в масовий наступ.

"Дивіться як: він (президент РФ Володимир Путін. "ГОРДОН") же не випадково повернувся до концепції генерала [Валерія] Герасимова. Тому що розпочинав операцію 24 лютого 2022 року саме Герасимов. Він повернувся: відмотав туди ж, де й був. І тоді це не дало ефекту. Ми знаємо, чим усе скінчилося. І наступ із трьох боків... Там більше навіть вийшло. Там фактично п'ять напрямків було. Там і з Білорусі, і на Харків, Суми, Чернігів, і на Донбасі, і з боку Криму, на лівий берег..." – сказав Фейгін.

Він вважає, що росіяни хочуть повторити приблизно те саме, розраховуючи на те, що повернуть ті території, які вони втратили поступово протягом 11 місяців війни.

"Але я ще раз повторюю: це марно. Це неможливо. Україна має таку підтримку союзників і таку серйозну рішучість... Неможливо захопити всю Україну. Отже, тільки на один ефект розраховують: що вони нібито цим великим наступом змусять Україну погодитися на переговори. По-моєму, шансів нуль... Ви не візьмете Києва. Києва не взяти. Якщо ви не берете Києва – навіщо ці трупи, навіщо це все? Тому мета, напевно, – змусити погодитися на переговори", – вважає Фейгін.

Фейгін: Колись ми дізнаємося, що дивився Путін. Мені здається, він обмежився Pornhub або чимось таким, та ще й жорсткий, не софт-варіант. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: Алеся Бацман  / YouTube

Контекст:

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим і окупувала частину Донецької та Луганської областей.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої точаться на сході й півдні країни.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у грудні 2022 року припустив, що ескалація бойових дій може відбутися в лютому.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов на початку січня 2023 року сказав, що Україна навесні планує серйозний контрнаступ, у березні бої будуть "найспекотнішими".

"Весна – найкращий період для відновлення наступу для всіх сторін. Ми розуміємо, що вони будуть готові його почати, і ми, звісно, маємо бути готовими до початку", – говорив міністр оборони України Олексій Резніков.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Україна "потужно готується" до ймовірного наступу Росії.