ФСБ полює на українців, які брали участь у російсько-грузинській війні 2008 року на боці Тбілісі – The New York Times

Смородинова судять у Рівному
Фото: charivne.info

Олег Смородинов, який зізнався в убивстві на замовлення ФСБ РФ українського офіцера Івана Мамчура в Рівному, мав стежити ще за п'ятьма українцями, яких влада РФ збиралася ліквідувати нібито за участь у війні 2008 року на боці Грузії. Про це йдеться у статті американського видання The New York Times, опублікованій 31 березня.

Журналіст, який спілкувався зі Смородиновим, дістав доступ до його соцмереж і дозвіл скористатися комп'ютером, який залишився в Москві у племінника чоловіка. Там було виявлено документ під назвою "список працівників", а в ньому – список громадян України. Прізвище Мамчура було виділено зеленим.

В інтерв'ю Смородинов назвав причиною вбивства Мамчура помсту. Український офіцер раніше служив у зоні антитерористичної операції, а на момент загибелі обіймав посаду начальника інженерно-технічного відділу в СІЗО Рівного.

Вивчення списку українців наштовхнуло американського репортера на висновок, що під "помстою" Смородинов мав на увазі операцію ФСБ із виявлення та знищення іноземців, які брали участь у російсько-грузинській війні 2008 року на боці Тбілісі.

За даними газети, усі шестеро, разом із Мамчуром, були військовослужбовцями українського відділу спецпризначення. Офіційно Київ заперечує, що вони брали участь у бойових діях. Однак у ФСБ могли вважати, що українці збивали російські винищувачі із зенітних знарядь. У статті їхніх імен не називають із міркувань безпеки.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив американському виданню, що інші п'ятеро осіб зі "списку Смородинова" живі.

19 вересня 2016 року в житловому будинку в Рівному з вогнепальної зброї було вбито майора внутрішньої служби Івана Мамчура. За два місяці, 17 листопада, на українсько-російському кордоні в Харківській області затримали підозрюваного, уродженця Маріуполя Смородинова. На допиті він заявив, що вбив Мамчура на замовлення Федеральної служби безпеки Росії.

Процес у справі Смородинова триває в Рівному.