Голова та генсек ОБСЄ закликали звільнити чотирьох членів СММ, затриманих на окупованих територіях Донецької та Луганської областей

Мандат місії ОБСЄ в Україні припинив діяти 1 квітня
Фото: OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine / Facebook
Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау та генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Марія Шмід закликали звільнити чотирьох співробітників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, затриманих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської області. Про це повідомила пресслужба організації 24 квітня.

"Затримання членів національної місії СММ у Донецьку та Луганську неприйнятне, і ми закликаємо до їх негайного звільнення. Їх затримали за участь в адміністративній діяльності, яка входить до їхніх посадових функцій як співробітників ОБСЄ. Їх тримали під вартою без висування обвинувачень протягом певного періоду, і ОБСЄ, і їхні сім'ї не були достатньо поінформовані про ситуацію", – заявив Рау.

У пресслужбі зазначили, що, незважаючи на припинення з 1 квітня мандата місії, СММ і далі виконує мінімальні необхідні адміністративні завдання.

"Я засуджую сумні акти залякування, переслідування та ворожої публічної риторики щодо СММ та співробітників місії в не підконтрольних уряду районах Донецької та Луганської областей. Усі члени нашої національної місії залишаються посадовцями ОБСЄ, їм має бути надано функціональну недоторканність у період, коли закінчився строк дії мандата. Їхня робота має вирішальне значення в багатьох областях, включно з підтриманням контактів із відповідними зацікавленими сторонами та громадянським суспільством, а також сприяння локальному припиненню вогню для ремонту життєво важливої інфраструктури, що безпосередньо допомагає полегшити людські страждання", – заявила Шмід.

В ОБСЄ заявили, що з міркувань безпеки працівників не можуть надати додаткову інформацію щодо ситуації на цей момент.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

СММ ОБСЄ – неозброєна цивільна місія, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України, розпочала роботу 29 липня 2014 року, після початку війни на Донбасі. Місія регулярно готує звіти про ситуацію в країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту.

3 березня 2022 року СММ повідомляла про загибель співробітниці в Харкові внаслідок обстрілу російськими окупаційними військами.

6 березня, після того як офіс СММ у Маріуполі обстріляли окупанти, місія повідомила про звільнення з України.

31 березня стало відомо, що Росія заблокувала продовження мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Глава МЗС Польщі, що головує в ОБСЄ, Збігнєв Рау додав, що ОБСЄ продовжить консультації з країнами членами організації "про майбутню роль та присутність ОБСЄ в Україні".

З 1 квітня мандат СММ ОБСЄ в Україні припинився.