Гройсман заявив, що Україні необхідно від трьох до п'яти років, щоб відмовитися від вугілля антрацитної групи

Гройсман зазначив, що залежність України від вугілля антрацитної групи постійно зменшується
Фото: kmu.gov.ua

Зі слів прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, щоб провести модернізацію й відмовитися від вугілля з окупованих територій, необхідні щорічні інвестиції розміром щонайменше 15 млрд грн.

Щоб відмовитися від вугілля з окупованих територій, Україні необхідно від трьох до п'яти років, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 14 лютого під час засідання Кабінету Міністрів, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Всім треба зрозуміти одну річ: в Україні структура виробництва електроенергії наступна: третина – понад 30% – електроенергії у будинках українських громадян виробляється з вугілля. Є низка міст в Україні – Київ, Харків, Черкаси, Чернігів – які з вугілля виробляють тепло для українських громадян, для їх будинків. Ми споживаємо такого вугілля 24 млн т на рік. Бувають різні види вугілля. Антрацитове вугілля виробляється й видобувається з українських надр, проте на тимчасово не підконтрольній нам території. Це означає, що для того, щоб провести модернізацію й відмовитися від цього вугілля і перейти, наприклад, на газову групу, яка видобувається в регіонах, підконтрольних нам, буде потрібно від трьох до п'яти років і ще щорічні інвестиції розміром щонайменше 15 млрд грн", – зазначив він.

Зі слів Гройсмана, залежність України від вугілля антрацитної групи постійно знижується.

"Ми замінюємо газ, почали видобувати український, знизили падіння видобутку газу в країні. Це означає, що наш системний підхід дасть змогу диверсифікувати поставки вугілля", – підкреслив прем'єр-міністр.

Вчора національна компанія "Укренерго" запропонувала ввести надзвичайний стан в енергетичній сфері.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик стверджує, що Україна може ліквідувати залежність від вугілля антрацитної групи за 2-2,5 року. З його слів, є декілька варіантів заміщення: імпорт електроенергії, запуск газомазутних блоків, вихід на європейські ціни за антрацитною групою вугілля".

Дефіцит вугілля на теплостанціях виник у зв'язку з початком товарної блокади окупованих районів сходу України ветеранами АТО з добровольчих підрозділів, які вимагають звільнення заручників.

Блокада поширюється й на постачання антрациту з територій, які контролюють проросійські терористи.

До 26 січня було заблоковано дві залізничні гілки в Луганській області.

2 лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд біля Бахмута Донецької області.

6 лютого у поліції заявили, що поблизу міста Часів Яр Донецької області люди у балаклавах намагалися перекрити дорогу й перешкоджали роботі правоохоронців на трасі Бахмут – Костянтинівка.

10 лютого учасниками блокади було перекрито трасу Ясинувата – Костянтинівка, де почалися інженерні роботи та облаштування місцевості.