ЄС стоїть на порозі історичного рішення щодо України – глава Єврокомісії

Фон дер Ляєн сподівається, що "за 20 років, озирнувшись назад", у Євросоюзі "зможуть сказати, що вчинили правильно" у питанні євроінтеграції України
Фото: ЕРА
Європейський союз стоїть на порозі ухвалення "історичного рішення" щодо членства України в ЄС, заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 12 червня після візиту в Україну, повідомляє dpa.

23–24 червня відбудеться саміт ЄС, на якому розглядатимуть питання надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу.

Фон дер Ляєн сподівається, що "за 20 років, озирнувшись назад", у Євросоюзі "зможуть сказати, що вчинили правильно" у цьому питанні. За її словами, головний виклик перед ЄС полягає в тому, щоб виробити на саміті єдину позицію, "яка відображатиме масштаб цього історичного рішення".

Як зазначає dpa, Єврокомісія хоче опублікувати свою рекомендацію щодо того, чи треба надавати Україні статус кандидата у члени ЄС, до кінця тижня.

Україна протягом останніх років досягла багато чого, але багато ще належить зробити, сказала фон дер Ляєн. За її словами, у рекомендації це буде.

Глава Єврокомісії відвідала Україну 11 червня.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу. Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС. Потім відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, де було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

Віцепрем'єр-міністерка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла 9 червня, що три країни Європейського союзу виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. Водночас вона не уточнила, про які саме держави йдеться. ЗМІ писали, що Франція, Нідерланди й Австрія є противниками надання Україні статусу кандидата на членство у Євросоюзі в червні.

Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив 10 червня, що Австрія підтримає надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, якщо його набудуть країни Західних Балкан і Молдова. Bloomberg повідомило 9 червня, що проти надання Україні статусу кандидата виступають Данія та Нідерланди, за – більшість країн ЄС, включно з Італією. Німеччина, як пише агентство, заявила, що результатом саміту лідерів ЄС у червні може стати умовний статус кандидата для України. Глава МЗС Данії зазначив 10 червня, що його країна повністю підтримує європейське прагнення України, але чекає на висновок Єврокомісії.