Кислиця заявив, що РФ використовує Радбез ООН як платформу для поширення пропагандистських наративів

Кислиця заявив, що Україна і надалі реалізуватиме своє право на самооборону
Фото: EPA
Україна використовує передане партнерами озброєння для деокупації своєї території. Про це заявив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН 9 грудня. Текст виступу він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Кислиця у своєму виступі запевнив, що в Україні здійснюють багаторівневий контроль над військовою допомогою і зброєю, яку Україні надають партнери.

Водночас він заявив, що РФ використовує Радбез ООН як "платформу для поширення своїх пропагандистських наративів".

Постпред запевнив, що Україна і надалі використовуватиме своє право на оборону, передбачене Статутом ООН, і буде й далі деокупуватиме свої території.

"Будь-який інший варіант був би зрадою всіх наших співвітчизників, які змушені залишатися на окупованих територіях і чекають на звільнення. Ми вдячні всім друзям і союзникам, які підтримують Україну в цій благородній справі, зокрема надаючи сучасну зброю. Її використання було елементом здійснення Україною невід'ємного права на самооборону відповідно до вищезазначеної статті 51 Статуту ООН", – сказав дипломат.

Кислиця зазначив, що Україна восени розпочала кампанію з деокупації східних і південних територій.

"Із вересня було звільнено тисячі квадратних кілометрів у Харківській, Херсонській і Луганській областях. Це найбільш потужний і живий доказ того, що всю зброю, якою володіє Україна, використовують за її прямим призначенням – допомагати українським воїнам звільняти наш народ і наші території", – сказав постпред.

Контекст:

Після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну 24 лютого Сполучені Штати активно підтримують Україну, регулярно надаючи озброєння і фінансову допомогу. Зокрема, у США ухвалили закон про лендліз для України.

У Пентагоні заявили, що Сполучені Штати планують забезпечити Україну зброєю на "місяці й роки наперед".

Із початку роботи адміністрації президента США Джо Байдена у січні 2021 року США виділили $20 млрд на надання Україні допомоги у сфері безпеки, зокрема $19,3 млрд – із 24 лютого 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення РФ. Із 2014 року США виділили на надання Україні оборонної допомоги приблизно $22,1 млрд.