Клімкін: Путін повернув єдність Заходу і зробив те, що не вдалося Трампу

Клімкін (на фото): Путін хотів знищити Україну та послабити Захід, але тотально прорахувався
Фото: ЕРА

Україна буде в НАТО так само, як Фінляндія та Швеція, які оголосили про намір приєднатися до Альянсу. Таку думку висловив 12 травня у Facebook колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Фінляндія та Швеція будуть в Альянсі – завдяки [президенту РФ Володимиру] Путіну. Путін повернув єдність Заходу і зробив те, що не вдалося [тепер уже колишньому президентові США Дональду] Трампу, – примусив збільшити витрати на оборону", – написав він.

Український дипломат вважає, що "Україна також буде в НАТО".

"Ніякі розмови на кшталт макроновських (ідеться про президента Франції Еммануеля Макрона. – "ГОРДОН") "не будемо принижувати Путіна" цьому не завадять. Якщо Україна сама здатна перемогти Росію, то від такої України ніхто ніколи не відмовиться", – пояснив Клімкін.

Він не відкинув, що у перспективі членами НАТО можуть стати Австралія, Японія "і не тільки".

"НАТО та Захід мають стати синонімами, як зараз є синонімами НАТО та антипутінська коаліція. Путін хотів знищити Україну і послабити Захід, але тотально прорахувався і запустив лічильник руйнування свого режиму. А Україна остаточно у західному човні", – заявив Клімкін.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Україна протягом останніх років прагнула членства в НАТО, курс на вступ до Альянсу зафіксовано у її Конституції. У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, у 2020-му Україна набула статусу партнера розширених можливостей. 14 червня 2021 року у Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України в НАТОПроте плану дій щодо членства Україні поки не надали.

На безблоковому статусі України наполягає Росія.

Контекст:

Фінляндія та Швеція вирішили переглянути політику позаблоковості після відкритого вторгнення Росії до України, яке розпочалося 24 лютого 2022 року.

Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін на початку березня заявила, що російська агресія в Україні як ніколи наблизила фінську громадськість до НАТО, кількість його прихильників зросла з 19% до 53%.

У разі вступу Швеції та Фінляндії у НАТО Росія пригрозила розгорнути ядерну зброю біля цих країн. Президент України Володимир Зеленський у розмові з президентом Фінляндії привітав готовність вступити в НАТО.

12 травня президент Фінляндії Саулі Нійністьо і Марін оголосили про підтримку вступу Фінляндії до НАТО. За інформацією ЗМІ, Фінляндія разом зі Швецією подадуть заявки на вступ у НАТО одночасно 16 травня.