Комітет захисту журналістів закликав Раду переглянути законопроєкт про медіа

Закон надто розширить повноваження держрегуляторів та обмежить свободу слова, вважають у КЗЖ
Фото: rada.gov.ua
Міжнародна неурядова організація "Комітет захисту журналістів" (CPJ) закликала Верховну Раду України переглянути законопроєкт "Про медіа", оскільки він загрожує свободі слова в країні. Заяву опубліковано 28 липня на сайті організації.

"Перегляд застарілого законодавства України про ЗМІ необхідний, якщо країна хоче відповідати стандартам Європейського союзу, але законодавці не мають використовувати такі реформи як привід для розширення державного контролю за інформацією", – наголосив програмний директор CPJ Карлос Мартінес.

Він закликав українських депутатів "розробити законопроєкт про засоби масової інформації відповідно до директив ЄС, які передбачають суворі гарантії свободи преси".

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у коментарі CPJ закликав українську владу "не проводити грандіозну реформу ЗМІ під час війни і не відволікати журналістів від їхньої роботи в той час, коли професійна журналістика важлива як ніколи".

Комітет захисту журналістів також передав до Верховної Ради і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення звернення із проханням прокоментувати критику документа, але відповідей не отримав.

Контекст:

Законопроєкт "Про медіа" №2693 авторства нардепів від "Слуги народу" було зареєстровано у Верховній Раді наприкінці грудня 2019 року. Документ має регулювати діяльність телебачення, радіо, преси, онлайн-медіа, стримінгових сервісів та платформ загального доступу до інформації. Автори законопроєкту, зокрема, запропонували наділити Нацраду з питань телебачення та радіомовлення функцією нагляду та контролю за всією сферою медіа.

У першому читанні Верховна Рада розглядала проєкт закону 19 травня 2020 року та відправила його на доопрацювання.

Законопроєкт зазнав різкої критики журналістів і медіаорганізацій.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко обіцяв, що зауваження представників українських ЗМІ та Ради Європи врахують.

1 червня 2022 року під час відеозвернення до Верховної Ради, присвяченого євроінтеграції України, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала ухвалити закон про ЗМІ, який увідповіднить законодавство України до чинних стандартів ЄС.

Законопроєкт про медіа входить до пакету євроінтеграційних законопроєктів, які Верховна Рада планує розглянути до кінця року, говорив спікер парламенту Руслан Стефанчук. Він очікує, що щодо нього буде велика дискусія. "Я думаю, що буде велика дискусія про закон про медіа, буде дискусія по закону про національні спільноти. Але ми повинні просто закладати в них директиви ЄС, тому що у нас є вказівник на ці директиви", – заявляв Стефанчук 24 липня.

Голова комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики, нардеп від "Слуги народу" та один з авторів законопроєкту Микита Потураєв заявив, що проєкт закону передано Єврокомісії для аналізу і парламент не проводитиме голосування, доки не отримає рекомендації ЄК.