Контрнаступ іде постійно. Скоро Росія зрозуміє, що потрібно продемонструвати "жест доброї волі" і покинути Херсон – Подоляк

Окупантам потрібно готуватися до "жесту доброї волі" щодо Херсона, вважають в Офісі президента України
Фото: EPA
Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що зараз триває "інший тип війни", як порівняти з першими двома місяцями повномасштабного вторгнення РФ, і поява HIMARS суттєво змінила ситуацію. Про це він сказав в інтерв'ю "Німецькій хвилі", опублікованому 22 липня.

Подоляк відмовився говорити про деталі контрнаступу на півдні країни, зазначивши, що конкретику в цьому питанні може давати лише Генштаб або верховний головнокомандувач, але наголосив, що він "буде точно" – залишати території Росії не можна.

На уточнення журналістів, чи означає це, що контрнаступ іще не почався, Подоляк відповів: "А він іде постійно".

"Там оперативна обстановка: вони наступають, ми відбиваємо і можемо відразу контрнаступати. Вони платять дуже велику ціну за кілометр просування українською територією. Це дуже гарно, тому що це виснажує російську армію", – сказав він.

Радник глави ОП наголосив, що отримання Україною певної кількості HIMARS суттєво змінило картину бою. Він зазначив, що, на відміну від перших двох місяців повномасштабного вторгнення, зараз "інший тип війни" – артилерійська, далекобійна війна. Поки росіяни мали можливість налагодити логістику і було легко підвозити снаряди, їхня артилерія могла завдавати дуже багато ударів – за інформацією Подоляка, до 50 тис. пострілів щодня.

"Зараз кількість обстрілів зменшилася у п'ять-шість разів, як тільки почали працювати HIMARS, які можуть знищувати логістичні центри та склади з боєприпасами. Це суттєво змінює картину того, що відбувається на сході та півдні України", – сказав Подоляк.

За його словами, якщо можливості української далекобійної артилерії, включно із РСЗВ, зростатимуть, то окупанти незабаром покинуть територію України.

"Конкретний приклад "доброї волі" на острові Зміїний ви вже бачили. Другий приклад, який може бути вже найближчим часом, – це легендарний Антонівський міст на Херсонщині. Як тільки він перестане функціонувати, Росія зрозуміє, що потрібно продемонструвати "жест доброї волі" і покинути Херсон", – підсумував Подоляк.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Херсонської, Харківської, Запорізької,  Донецької та Луганської областей. Окупаційна влада заявила, що готує в Херсонській області "референдум" про приєднання до Росії. За даними ЗСУ, він може відбутися 11 вересня. В інших областях на тимчасово захоплених територіях "референдуми" також можуть спробувати організувати в цю дату.

Оперативне командування ЗСУ "Південь" повідомило 28 травня, що українські військові перейшли у контрнаступ на півдні. 4 липня ЗСУ заявили, що українські сили "повільно, але впевнено" просуваються на півдні.

Визволення Херсона президент України Володимир Зеленський називав головною метою ЗСУ на півдні. "Південь ми нікому не віддамо, все своє повернемо, і море буде українським та безпечним", – заявив він 19 червня. Жителів Херсонської області українська влада неодноразово закликала виїхати з тимчасово окупованих територій або підготувати укриття напередодні контрнаступу ЗСУ.

30 червня, після втечі російських військ з острова Зміїний, Одеську область оголосили повністю деокупованою.

Міністр оборони Олексій Резніков 10 липня заявив, що Україна готується відвоювати у Росії окуповані прибережні райони, які мають життєво важливе значення для економіки країни.

У Херсонській ОВА повідомили 14 липня, що ЗСУ звільнили від російських окупантів уже 44 населені пункти в регіоні.