"Кожен вибір був зафіксований". Україна після війни враховуватиме, як інші країни поводилися "в найтемніший момент її історії", заявив Кулеба

Кулеба: Війна це час, коли потрібно зробити вибір
Фото: EPA
Країни, які "погано поставилися до України", відповідатимуть за це у відносинах з нею після війни, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Про це він сказав в інтерв'ю "BBC News Україна".

Він пояснив, що вибір, який кожна нація зробила після повномасштабного вторгнення Росії, буде "враховано при побудові майбутніх відносин".

Хоча Україна після вторгнення Росії отримала військову й економічну підтримку від західних держав, багато країн Африки, Азії й Південної Америки залишилися осторонь. Як пояснює ВВС, деякі історично симпатизують Росії, деякі стурбовані економічними втратами через війну, а інші вважають, що це Захід затягує бойові дії.

Але Кулеба чітко дав зрозуміти, що країни, які не підтримали Україну зараз, "погано повелися під час цієї війни й погано поставилися до України", заплатять ціну в майбутньому.

"Якщо хтось у світі думає, що те, як та чи інша країна поводилася чи поставилася до України в найтемніший момент її історії, не буде враховано при побудові майбутніх відносин, то ці люди просто не знають, як працює дипломатія. Війна – це час, коли потрібно зробити вибір. І кожен вибір був зафіксований", – наголосив Кулеба.

Як зазначає ВВС, Україна залежить від західної допомоги й військової підтримки в середньо- й довгостроковій перспективі, і тому її дипломатичне несхвалення може не хвилювати деякі країни. Однак у мирний час величезний експорт зерна з України дає їй значний економічний вплив, особливо в низці країн світу, які розвиваються.