Кулеба закликав не купувати в Росії зерно, вкрадене в України

Кулеба: Російські злодії крадуть українське зерно, завантажують його на кораблі, проходять через Босфор і намагаються продати за кордон
Фото: EPA
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав іноземні держави не купувати в Росії зерно, яке вона вкрала на тимчасово окупованих територіях України.

"Російські злодії крадуть українське зерно, завантажують його на кораблі, проходять через Босфор і намагаються продати за кордон. Я закликаю всі держави зберігати пильність та відмовлятися від будь-яких таких пропозицій. Не купуйте вкраденого. Не ставайте співучасниками російських злочинів. Крадіжки ще нікому не приносили успіху", – написав він у Twitter 24 травня.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент США Джо Байден попереджав 24 березня, що світові загрожує брак харчових продуктів через війну Росії проти України.

За даними Міністерства аграрної політики, усі базові потреби України в аграрній продукції закрито на кілька років, Україна зараз шукає можливості вивезти призначену для експорту продукцію за кордон в умовах блокування Росією портів.

Директор-виконавець Всесвітньої продовольчої програми Девід Біслі заявив, що війна в Україні може стати причиною зростання світових цін на харчові продукти, що призведе до катастрофічних наслідків для найбідніших верств населення в різних країнах. Він сказав, що від постачання зернових з України дуже залежать Ємен, Сирія, Туніс та Ліван.

Росія намагається вивозити й продавати вкрадені запаси пшениці з тимчасово окупованих територій Харківської, Херсонської та Запорізької областей. 10 травня Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України поінформувало, що значну частину викрадених з України зернових зберігають на суховантажах під російським прапором в акваторії Середземного моря. "Найбільш вірогідна країна призначення вантажу – Сирія. Звідти контрабандою зерно може постачатися до інших країн Близького Сходу", – ідеться в повідомленні.