Лубінець: Після першої зустрічі із Москальковою у мене Facebook розділився на дві частини

Лубінець про зустріч із Москальковою: Одні запитували, чому я не плюнув їй в обличчя. А інші: "Чому ти все ще всіх не повернув?"
Скріншот: Омбудсменка Москалькова Тетяна / Telegram
Переговори між уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем та уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою відбуваються важко. Про це Лубінець розповів в інтерв'ю "Суспільному", яке опублікували 26 січня.

"Перемовини відбуваються тяжко. Російська сторона приїжджає на них із якимось своїм баченням безлічі проблем. У нас до цього своє ставлення. Тому не все так просто з російською візаві", – сказав омбудсмен.

Він зазначив, що до того, як вони почали зустрічатися очно, були консультації у телефонному режимі та листуванні. Першого листа Лубінець надіслав після трагедії в Оленівці Донецької області.

"Після того у нас було непублічне спілкування. Але коли воно дало результат, я вирішив показати українському суспільству, що маю прямий контакт із Москальковою. Російська сторона пропонувала показати, що в нас з'явився канал комунікації, з першого офіційного листа. Я сказав, що цього не буде, поки ця комунікація не принесе конкретних результатів. Це сталося після того, як Москалькова допомогла повернути 108 наших героїнь. Тоді ми з нею очно і зустрілися", – сказав Лубінець.

Він наголосив, що домовитися про повернення українських полонених складно, оскільки українська і російська сторона "по-різному розуміють Женевські конвенції".

Водночас, за його словами, після того, як він розпочав комунікацію із Москальковою, у питанні утримання українських полонених у РФ "з'явився стриманий оптимізм": хоча загалом картина не змінилася, "десь поліпшуються умови, десь почали видавати засоби гігієни, чого досі не було, десь видавати теплі речі, збільшили кількість їжі".

"Я зустрічаюся з громадянами країни, яка вбиває моїх рідних, близьких, знайомих. На цій війні в мене загинуло багато друзів, товаришів, людей, яких я просто знав. Що я маю відчувати? Ненависть. Але я омбудсмен і не маю права на емоції. У мене немає вибору. Коли я вперше зустрівся з Москальковою, у мене Facebook розділився в коментарях на дві частини... Одна питала, чому я не плюнув їй в обличчя. А інша: "Чому ти все ще всіх не повернув?" – додав Лубінець.

Контекст:

Лубінець і Москалькова вперше зустрілися очно біля Василівки Запорізької області під час обміну полоненими 17 жовтня 2022 року. Після цього, за словами Лубінця, він провів переговори з нею у Брюсселі.

У січні Лубінець і Москалькова провели три раунди переговорів у Туреччині – як двосторонніх, так і за участю турецької сторони.

За словами Лубінця, до Туреччини російська сторона "вперше приїхала з пропозиціями, з якимось позитивним фідбеком". "Якогось прориву – його немає. Але принаймні пішла технічна робота: обмінюються списки, надається інформація", – зазначив він.

Також омбудсмени проводять онлайн-переговори.