Лубінець розповів про недоліки системи видавання дозволів військовозобов'язаним і попросив Зеленського втрутитися

Омбудсмен вважає, що система дозволів на виїзд для військовозобов'язаних порушує низку конституційних прав громадян України
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до президента України Володимира Зеленського, заявивши, що розроблений Генеральним штабом Збройних сил України порядок видавання військовозобов'язаним дозволів на виїзд не відповідає принципу правової визначеності. Відповідну заяву Лубінець опублікував 6 липня в Telegram.

"Викликає занепокоєння відсутність у наказі чіткої регламентації щодо меж регіону, для виїзду за межі якого потрібен такий дозвіл, та мети такого виїзду", – зазначив, зокрема, омбудсмен.

Лубінець пише, що значна кількість населення, зокрема людей, які мешкають у приміській зоні, працює на постійній основі в містах, тобто за межами місця свого проживання.

"Не передбачені наказом і екстрені випадки, коли такий виїзд для військовозобов'язаного є нагальним і не потребує зволікань (смерть чи хвороба рідних, термінові відрядження по роботі тощо)", – додав він.

На думку Лубінця, розробники дозвільної системи не врахували "пропускну спроможність" територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), яким треба обробляти звернення здобувачів дозволів.

Омбудсмен звернув увагу на резонанс, який викликало рішення Генштабу через його можливі негативні соціально-економічні наслідки, яких побоюються в суспільстві.

"Під час опрацювання наказу не дотримано однієї зі складових принципу верховенства права – принципу правової визначеності, який гарантує забезпечення легкості з'ясування змісту права і можливість скористатися цим правом у разі необхідності", – наголосив Лубінець.

На його думку, реалізація системи дозволів для військовозобов'язаних у запропонованому вигляді "може містити реальну загрозу дотриманню конституційних прав та свобод громадян України".

"Зокрема, на свободу переміщення і на працю та, як наслідок, достатній рівень життя як безпосередньо військовозобов'язаних, так і членів їхніх сімей, а також становить певні корупційні ризики, що є неприйнятним", – перерахував Лубінець.

З урахуванням значного суспільного резонансу і з метою запобігання можливому порушенню прав громадян України омбудсмен просить про невідкладне втручання президента України як гаранта дотримання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина для вирішення ситуації, що склалася.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан уранці 24 лютого після початку вторгнення російських військ в Україну. Наразі його продовжено до 23 серпня 2022 року. Того ж дня президент оголосив в Україні загальну мобілізацію.

5 липня в Генштабі ЗСУ повідомили, що "з метою упорядкування обліку переміщених осіб" розробили порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. У Генштабі додали, що закон, який забороняє військовозобов'язаним під час воєнного стану покидати місця проживання без дозволу, діє з 1992 року.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що військовозобов'язані мають отримувати у військкоматах дозволи на виїзд за межі "свого району чи області".

Усі, хто досі не стоїть або не відновився на військовому обліку, мають це зробити, додав він. Головком зазначив, що порядок видавання дозволів уже опубліковано на офіційному сайті Міноборони України.

Пізніше представник Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Олександр Хлись роз'яснив, що для виїзду зі свого населеного пункту в межах області військовозобов'язані українці не повинні отримувати дозвіл, правило стосується, зокрема, Києва та області.

Зеленський у зверненні ввечері 5 липня заявив, що чекає від Залужного, міністра оборони Олексія Резнікова та начальника Генштабу ЗСУ Сергія Шаптали пояснень про необхідність введення дозволів на виїзд для військовозобов'язаних, і попросив надалі не ухвалювати таких рішень без участі глави держави.