"Медиків попередили, що розстріляють, якщо виїдуть". Тростянець окупувала російська армія – голова Сумської ОДА

Вулицями Тростянця ходять російські військові з автоматами, кількість убитих жителів міста порахувати неможливо, каже місцева влада
Фото: Дмитро Живицький (Dmytro Zhyvytskyy) / Telegram
Місто Тростянець у Сумській області захопила та окупувала російська армія. Про це повідомив 4 березня у Telegram голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький.

За його словами, жителі міста не можуть купити продукти всі магазини розграбовано, у місті постійно проводять обшуки та працюють снайпери. Також немає можливості потрапити до міста ззовні, щоб допомогти людям.

"Зараз окупанти контролюють підстанцію швидкої допомоги, вони не дозволяють медикам виїжджати на виклики, лише до дітей в екстрених випадках. Медиків попередили, що розстріляють, якщо виїдуть самостійно. "Швидку" з інших населених пунктів не пускають", – ідеться у повідомленні.

На сторінці Тростянецької міськради з посиланням на Живицького повідомляють, що станом на 3 березня Тростянець опинився на межі гуманітарної катастрофи.

"Наш Тростянець перетворили на пекло: росіяни окупували залізничний вокзал, там розмістили свою техніку і розстріляли український прапор. Через окупацію залізниці ми не можемо доставляти гуманітарні вантажі, не можна вивезти людей. Не можна пригнати вагони-рефрижератори для зберігання трупів російських військових. Російські орки грабують і мародерять: усі продуктові магазини спустошені", – ідеться у повідомленні.

Зазначали, що центральними вулицями Тростянця їздять російські БТР, а військові з автоматами патрулюють вулиці міста.

"Також окупанти не дають можливість забирати трупи з вулиць. Близько 10 тіл мирних мешканців міста привезли в лікарню – це ті, що вдалося забрати. Кількість убитих порахувати неможливо, тому що тіла знаходяться на вулицях, і місцеві мешканці, щоб прибрати їх із вулиць, забирають трупи додому. Тростянчани складають їх у себе в погребах, сараях, щоб хоч якось зберегти. Щоб собаки не поїли тіла мирних мешканців на вулицях", – розповіли у міськраді.

Зазначають, що поки жителі забезпечені їжею, хліб випікають, роздають і розвозять безоплатно. Комунальні служби, попри небезпеку, працюють.

Мер Тростянця Юрій Бова додав до цього, що окупанти пограбували склад шоколадної фабрики, викрали комунальні автобуси та розставили їх містом, а у будівлі поліції розмістили свій штаб, який оточили бронетехнікою та патрулями.

"Чому там? Бо поруч п'ятиповерхівка з мирними жителями, яким наказали бути вдома. Так званий живий щит", – написав Бова.

Живицький 1 березня заявив, що в область зайшло вже понад 10 тис. одиниць техніки окупантів, і висунув вимогу до влади надати підтримку.

Увечері 1 березня, за словами Живицького, в Сумській області почав працювати безпілотник Bayraktar, він знищив майже 200 одиниць техніки ворога.

У зведенні Офісу президента України станом на ранок 4 березня йдеться, що у Сумській області  критична ситуація, "Охтирський район  пекло. Знищено Тростянець".

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація і денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах. Російські війська атакують житлові квартали, дитячі садки та лікарні. РФ застосовує в Україні зокрема реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган".

Жертвами російської агресії станом на 28 лютого стало 352 мирні жителі, поранення дістало 2040 людей. Станом на 4 березня загинуло 28 дітей.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що окупанти з першої години вторгнення б'ють по цивільній інфраструктурі. За словами президента, дії російських окупаційних військ в Україні мають ознаки геноциду.

Станом на 4 березня втрати російських окупаційних військ убитими, пораненими та полоненими перевищили 10 тис. осіб.

У міноборони РФ 2 березня відзвітували про 498 загиблих російських військовослужбовців. Свої втрати в Україні російське командування визнавало не з перших днів війни.

27 лютого Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН, висунувши вимогу "притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії". Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну. Станом на 3 березня позови проти Росії подало вже 40 країн.

У зв'язку з вторгненням в Україну більшість країн приєдналися до санкційних заходів щодо Москви. Це призвело до обвалу економіки країни-агресора. Санкції мають намір розширювати й надалі.