Жителю Кочубеївки Харківської області, який став "старостою" під час окупації, заочно оголосили про підозру

Під час контрнаступу ЗСУ підозрюваний утік на територію РФ
Фото: travels.in.ua
Слідчі поліції заочно оголосили про підозру в колабораційній діяльності 40-річному жителю села Кочубеївка Харківської області, який за пропозицією російських окупантів став "старостою" села. Про це повідомила 23 грудня пресслужба Харківської облпрокуратури.

"Він розселяв російських військовослужбовців у будинки селян. Окрім того, колаборант організовував видавання гуманітарної допомоги від держави-агресорки, створюючи видимість "турботи" від російської влади", – ідеться в повідомленні.

За даними правоохоронців, під час контрнаступу ЗСУ чоловік утік на територію РФ у супроводі російських військових. Його планують оголосити в розшук.

Чоловіку інкримінують добровільне обіймання посади, пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконному органі влади в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Контекст:

Російські війська перебували на території Харківської області від початку повномасштабного вторгнення в Україну – із 24 лютого, але обласний центр узяти не змогли.

Станом на 25 жовтня під окупацією було 1,8% території регіону (34 населені пункти), зазначили в ОВА. 8 грудня голова ОВА повідомляв, що в Харківській області залишилося деокупувати 29 населених пунктів.

Окупанти й далі щоденно обстрілюють населені пункти Харківської області.