Росія спробувала повторити "казус Defender" із сайтом ВМС України – Міноборони

Кіберзагрози усунули, сайт ВМС відновить роботу найближчим часом, повідомили в Міноборони
Фото: depositphotos.com
Росія проводить інформаційні операції проти України, до яких залучено структури Південного військового округу збройних сил РФ та кіберпідрозділи центрального підпорядкування. Про це 9 липня повідомила пресслужба Міністерства оборони України, коментуючи атаку на сайт Військово-морських сил України.

У Міноборони зазначили, що росіяни спробували "повторити "казус Defender" із вебпорталом ВМС України, маючи на увазі ситуацію з проходженням британського есмінця Defender у Чорному морі і дезінформацію, яку РФ поширювала про це

"9 липня мали місце випадки хакерських атак структур держави-агресора на вебпортал Військово-морських сил Збройних сил України. У результаті відбулася публікація деяких документів та переважно фейкових повідомлень, пов’язаних із навчаннями Sea Breeze, що наразі тривають у басейні Чорного моря. При цьому жоден із документів не був отриманий у результаті витоку інформації з інформаційно-телекомунікаційних систем ЗСУ", – підкреслили в міністерстві.

Сайт ВМС України тимчасово не працював через уразливості фреймворку, який використовували для його створення. Також було зафіксовано безуспішні DDoS-атаки на сайт Міноборони України, зазначили в повідомленні.

У міністерстві кажуть, що кіберзагрози усунули, сайт ВМС відновить роботу найближчим часом.

"Проєкти міжнародного оборонного співробітництва та допомога Україні від держав-партнерів традиційно викликають неадекватні емоції у військово-політичного керівництва РФ. Цьогорічні міжнародні військові навчання Sea Breeze  не стали винятком", – заявили військові.

Сайт ВМС України перестав працювати вдень 9 липня. Анонімний Telegram-канал "Джокер "ДНР" виклав скріншоти сайта і написав, що взяв його "покористуватися" на час навчань Sea Breeze. Канал повідомив, що дістав доступ до персональних даних учасників навчань.

Станом на 22.30 сайт ВМС не працював.

Контекст:

Sea Breeze – щорічні багатонаціональні морські навчання, які складаються з морського, наземного і повітряного компонентів. Їх проводять спільно Сполучені Штати та Україна в Чорноморському регіоні з 1997 року. Навчання Sea Breeze 2021 почалися 28 червня і триватимуть до 10 липня.

Цього року в межах навчань у Чорному морі буде рекордна кількість учасників. Маневри стануть наймасштабнішими з 1997 року, говорив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Навчання складаються з чотирьох фаз: прибуття сил і розгортання пунктів управління, злагодження сил, активна фаза, підбиття підсумків навчань і згортання сил. Вони відбуватимуться в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, на Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський, у дельті річки Дунай.

Навчання вже перейшли в активну фазу.

Росія закликала НАТО відмовитися від навчань через "агресивний характер" і "заохочення мілітаристських настроїв" України. Коли навчання все ж почалися, російські військові заявили, що стежать за кораблями – учасниками Sea Breeze.

2020 року, за даними Ради національної безпеки і оборони, в Україні зафіксували не менше ніж 1 млн кібератак. Уразливі вебсервери державних органів інфікувалися вірусом, який приховано робить їх елементом бот-мережі, використовуваної для DDoS-атак на інші ресурси. Системи безпеки інтернет-провайдерів визначали скомпрометовані вебсервери як джерело атак і починали блокувати їхню роботу через автоматичне занесення в чорні списки.

2021 року було зафіксовано і заблоковано DDoS-атаки на вебсайти Офісу президента України, СБУ та інші ресурси.