Мобілізованим у РФ видають іржаву зброю, радять використовувати тампони під час поранення й відправляють на фронт без підготовки. Відео

Мобілізованим росіянам пропонують власним коштом купувати медикаменти на війну
Фото: EPA
Російське видання "Медуза" 27 вересня опублікувало нарізку відео, знятих мобілізованими росіянами. На них видно, що російська армія не забезпечує своїх солдатів базовими предметами, необхідними для участі у війні.

В одному з відео жінка у формі, імовірно, співробітниця військкомату чи військової частини, розповідає мобілізованим, що спальники й медикаменти вони мають купувати самі.

"У дружин, дівчат, матерів просіть прокладки. Найдешевші прокладки плюс найдешевші тампони. Тампони знаєте для чого? Кульове поранення – просто туди вводите і все, він починає набухати і притискає стінки. Мужики, самі про себе подбайте, будь ласка", – каже вона.

На іншому росіянин показує, що мобілізовані сплять просто на підлозі, тому що у розташуванні немає ліжок. У схожому ролику ще один мобілізований показує, що замість ліжок у них лавочки.

Ще один фрагмент демонструє зброю, видану російським танкістам, – повністю іржаві автомати.

"На зв'язку перший танковий полк. Нам офіційно сказали, що підготовки перед відправленням у зону бойових дій не буде. Офіційно командири полку підтвердили цю інформацію. 29-го в нас відправлення має бути в Херсон. Ні стрільб, ні теорії – ніх...я", – каже один із героїв відео. ЗМІ ідентифікували цього чоловіка. Його звуть Сергій Сурков, до мобілізації він жив у Москві.  

Відео: Meduza / YouTube

Контекст:

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призову підлягає приблизно 300 тис. осіб. Водночас російські ЗМІ повідомляли, що під призов може потрапити 1,2 млн осіб.

Шойгу й Путін стверджували, що мобілізовуватимуть лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у виші), котрі мають військово-облікову спеціальність і бойовий досвід. Однак в указі цього не задокументовано, і навіть місцева влада у РФ визнає, що мобілізовують і "громадян, яких не мають призивати".

Після оголошення Путіним про мобілізацію у кілька разів зросли ціни на авіаквитки із РФ. На автомобільних КПП на кордоні Росії з низкою країн виникли затори через велику кількість охочих виїхати. Зокрема, великі скупчення машин фіксували на кордоні з ФінляндієюМонголією, КазахстаномГрузією.

Країни Балтії та Польща ще з 19 вересня закрили в'їзд росіянам із короткостроковими шенгенськими візами, окрім низки винятків.