"Москва підготувала масштабну інформаційну кампанію". Кулеба попередив про ймовірні провокації РФ

Кулеба закликав не піддаватися на провокації російської пропаганди
Фото: EPA
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 11 квітня попередив про підготовку РФ провокації. Про це він написав у Twitter.

"Росія знає, що постачання зброї необхідне Україні, і мобілізовує всі зусилля, щоб підірвати їх. Москва підготувала масштабну інформаційну кампанію, спрямовану на іноземні ЗМІ та політиків", – написав глава МЗС.

За його інформацією, "фабрика тролів", яка працює на РФ, може розсилати електронні листи й постити коментарі з дезінформацією про Україну. Кулеба закликав не піддаватися цьому.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

За оцінкою Держдепартаменту США, Росія щорічно витрачає $1,4 млрд на пропаганду.

РФ поширює фейки від початку окупації Криму та частини Донбасу 2014 року. Повномасштабне вторгнення в Україну почалося під неправдивим приводом "демілітаризації та денацифікації". 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Після цього дезінформація з боку Росії посилилася.

Росія, зокрема, заперечує, що її військові обстрілюють цивільну інфраструктуру, катують і вбивають мирне населення в Україні, незважаючи на наявність доказів, фото- та відеоматеріалів про це.

Постпред Росії в ООН Василь Небензя під час засідань Радбезу ООН регулярно повторює наративи російської пропаганди. 18 березня він висловив тези щодо розроблення на території України "біологічної зброї".

На засіданні 5 квітня Небензя повторив пропагандистську заяву, що фото- та відеосвідчення злочинів російських окупантів із Бучі Київської області є "постановкою".

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що Небензя бреше свідомо. "Безсумнівно, він знає, що бреше, це ж очевидно. Людина живе на Мангеттені, має всі джерела інформації, зрештою, я гадаю, отримує російські розвіддані", – сказав Кислиця.