На окупованій РФ території зникла українська журналістка. 2022 року вона пройшла полон окупантів

Навесні минулого року окупанти 10 днів тримали Рощину в Бердянську
Фото: Виктория Рощина / Facebook

Українська журналістка-фрілансерка, лауреатка премії "Мужність у журналістиці" 2022 року Вікторія Рощина зникла безвісти на території, захопленій країною-агресором Росією. Про це 4 жовтня повідомив Міжнародний фонд підтримки жінок у ЗМІ (IWMF).

За інформацією фонду, Рощина зникла ще 3 серпня під час роботи над репортажем з окупації. Відтоді про неї нічого не чути.

"Ми вкрай стурбовані її безпекою й закликаємо міжнародну спільноту звернути увагу на цю ситуацію", – написали в IWMF.

Там зазначили, що вона працює на фронті з початку повномасштабного вторгнення РФ, публікуючи матеріали в "Українській правді" (УП), на hromadske та "Радіо Свобода". Зокрема, у червні 2022 року на сайті "Української правди" вийшов її репортаж з окупованого Енергодара Запорізької області, а перед цим, у травні, – із захопленої армією РФ Волновахи Донецької області.

Головна редакторка УП Севгіль Мусаєва у коментарі Daily Beast підтвердила, що Рощина зникла 3 серпня. Батько 26-річної Вікторії Володимир Рощин сказав виданню, що Служба безпеки України повідомила його про захоплення доньки окупантами. За його даними, вона може бути в одній із в'язниць РФ.

"27 липня Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України через Росію за три дні. Востаннє рідні розмовляли з нею 3 серпня: тоді журналістка сказала, що витримала кілька днів перевірок на кордоні, але не уточнила, де саме перебуває", – ідеться у статті.

Контекст:

Рощина вже була в полоні окупантів. На початку повномасштабної війни журналістка готувала матеріали про бойові дії в Запорізькій та Донецькій областях, 12 березня зв'язок із нею було втрачено, а 16 березня стало відомо, що Рощину затримала ФСБ РФ. 22 березня 2022 року Рощину звільнили і вона повернулася на підконтрольну Києву територію (перед цим окупанти змусили її записати відео про відсутність претензій до російських військових).