"На палубі авіаносця "Москва" вже точно бракує місця". Олещук прокоментував знищення двох важливих для РФ літаків

Окупанти втратили літак-розвідник А-50 над Азовським морем
Фото: Минобороны России / Facebook

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук 15 січня в Telegram відреагував на офіційне повідомлення про знищення в районі Азовського моря двох літаків російських окупантів.

"Ну що, друзі, нині Азовське море чисте, як ніколи! Готуємося до спекотного пляжного сезону на його узбережжі", – заявив командувач.

Він подякував усім, хто планував, організовував і брав безпосередню участь в операції зі знищення літаків окупантів 14 січня.

"На палубі авіаносця "Москва" вже точно бракує місця. Продовжуємо рубрику "Вечного полета, братья". Далі буде", – сказав Олещук.

Зі свого боку, сили оборони півдня України в Telegram опублікували відео, на якому, як стверджують, знято один із моментів останнього польоту знищеного ПС ЗСУ А-50.

Повітряні сили ЗСУ знищили над Азовським морем 14 січня російський літак А-50, який виконує функції центру далекого радіолокаційного виявлення (ДРЛВ), і летючий командний пункт окупантів Іл-22М, підтвердив 15 січня в Telegram головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Інформацію про збитий А-50 і підбитий Іл-22М українські медіа опублікували 14 січня ввечері з посиланням на сили оборони України та українську військову розвідку. Перед офіційним повідомленням Залужного Олещук 15 січня в Telegram натякнув на знищення авіації противника.

Контекст:

ДРЛВ А-50 російські окупанти використовують для націлювання ракет на об'єкти на території України. У повітряно-космічних силах РФ є дев'ять таких літаків, водночас удосконалених (із модифікацією "У") – лише шість. Вартість борту – $330 млн. Один такий літак обслуговує 19 осіб (п'ятеро – льотного персоналу, 11 – радіо- і троє – інженерно-технічного персоналу).

Про пошкодження російського військового літака ДРЛВ А-50 унаслідок двох вибухів на аеродромі Мачулищі у передмісті Мінська 26 лютого 2023 року проінформувала опозиційна ініціатива BYPOL. Пошкоджений літак до цього прилетів у Білорусь 3 січня і встиг зробити 12 вильотів.

Іл-22М – модифікація турбогвинтового літака Іл-18 радянського виробництва, обладнана різними системами зв'язку для управління військами. У війні, розв'язаній РФ проти України, такі літаки використовують як ретранслятори для передавання команд літакам і гелікоптерам, що діють на надмалих висотах. До літнього екіпажу літака входить п'ятеро осіб, окрім того, там зазвичай перебуває від двох до чотирьох операторів зв'язку.

Як зазначали у зведенні міноборони Великобританії від 29 червня 2023 року, Іл-22М, збитий у Росії під час заколоту, влаштованого засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним, був частиною "відносно невеликого парку" з 12 літаків, що активно використовують для управління військами й забезпечення зв'язку з повітря.