"Не можна було вбити десятки тисяч людей". Зеленський заявив, що Україна ніколи не визнає автономії ОРДЛО

Зеленський: Перед тим як говорити про той чи інший формат ОРДЛО, не можна було вбити десятки тисяч людей в Україні
Фото: president.gov.ua
Україна після вторгнення РФ 24 лютого й подальших убивств десятків тисяч громадян ніколи не визнає автономії тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це в інтерв'ю Rai 1, опублікованому 13 травня у Facebook Офісу президента, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

Ведучий італійського телеканала запитав у президента, чи може Україна визнати широку автономію ОРЛО та ОРДО.

"Широка автономія Донбасу? Там нічого не залишилося. Яка широка автономія, чого? Воду ми постачаємо цій території… Люди хочуть повернутися у свої домівки. Вони [російські окупанти] зруйнували зараз ту частину, яку ми контролювали. Вони пропонували не широку автономію. Зараз вони визнали території Донецька, Луганська... вони визнали їх окремими республіками... які не входять у склад України", – констатував Зеленський.

За його словами, Росія, яка після визнання ЛДНР ввела свої війська на Донбас, не вела з Україною переговорів про автономію регіону, а "просто пішла забрати це".

"Перед тим як говорити про той чи інший формат цих територій, не можна було вбити десятки тисяч людей... Вони вбили, зруйнували і кажуть: "Давайте тепер автономію". Ми ніколи не визнаємо їхню автономію", – резюмував Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Держдума РФ 15 лютого 2022 року ухвалила звернення про визнання незаконних формувань "ЛНР" і "ДНР" як "незалежних республік". 21 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про визнання угруповань і підписав відповідні укази у присутності ватажків "ЛДНР".

Уранці 24 лютого Путін оголосив про так звану спеціальну військову операцію російських військ в Україні. Він заявив, що її мета – "демілітаризація та денацифікація України".

За даними ООН станом на 12 травня, унаслідок війни РФ підтверджено загибель 3541 мирного жителя в Україні й поранення 3785. Фактичні цифри значно вищі, оскільки надходження інформації з деяких місць, де були інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень усе ще чекають на підтвердження.