Немиря попросив Євросоюз прив'язати фіндопомогу Україні до виплати пенсій на окупованих територіях Донбасу

Немиря вважає, що порушено конституційні права громадян
Фото: wikipedia.org

Виплату пенсій громадянам, які проживають на окупованих територіях Донбасу, нардеп від партії "Батьківщина" Григорій Немиря назвав їхнім конституційним правом.

Народний депутат від партії "Батьківщина", голова парламентського комітету з прав людини Григорій Немиря запропонував Європейському союзу внести поновлення виплат пенсій жителям окупованих районів Донбасу до умов надання Україні фінансової допомоги.

Про це йдеться в опублікованому "Європейською правдою" листі єврокомісару з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнесу Гану і главі представництва ЄС в Україні Хюгу Мінгареллі.

"Такий крок із боку європейських інституцій сприятиме забезпеченню дотримання прав і свобод громадян України, зокрема, конституційного права на одержання пенсій", – уважає Немиря.

За його даними, станом на кінець 2017 року соціальних виплат не одержувало понад 600 тис. пенсіонерів, які перебувають на окупованій території.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У лютому 2016 року голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що державний бюджет України втрачає приблизно 1 млрд грн на місяць на виплатах пенсій фіктивним переселенцям, які проживають на не підконтрольних владі територіях у Донецькій і Луганській областях.

У 2016 році СБУ зафіксувала факти одержання пенсій померлих громадян представниками незаконних збройних формувань терористичної організації "ЛНР".

У січні 2017 року міністр із питань тимчасово окупованих територій і переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що питання відновлення виплати пенсій жителям не підконтрольних Києву територій Донбасу обговорюють у межах мінського процесу, однак Україна поки не може знайти механізму таких виплат.