Окупанти й далі ведуть наступ на лиманському, сєвєродонецькому, авдіївському та курахівському напрямках – Генштаб ЗСУ

Українські військові на донецькому та луганському напрямках минулої доби відбили 12 атак окупантів
Фото: EPA (архів)
Російські окупанти намагаються вести наступ на кількох напрямках на Донбасі, незважаючи на втрати. Про це повідомив Генштаб Збройних сил України у Facebook 15 травня.

За даними Генштабу, на слов'янському напрямку окупанти обстрілювали українські підрозділи і намагалися прорвати оборону, але успіху не мали.

"[Противник] проводить доукомплектування та поповнення втрат, продовжує перегрупування військ для поновлення наступу в напрямку на Барвінкове та Слов'янськ", – ідеться в повідомленні.

Також окупанти намагаються "розвинути успіх" на бахмутському напрямку, повідомили у Генштабі.

"Незважаючи на втрати, продовжує вести наступ на лиманському, сєвєродонецькому, авдіївському та курахівському напрямках. Відзначається перегрупування військ противника на лиманському та бахмутському напрямках. У місті Маріуполь триває блокування наших підрозділів у районі заводу "Азовсталь". Загарбники не припиняють завдавати авіаційних ударів та здійснювати артилерійські обстріли", – повідомили у Генштабі.

Українські військові на донецькому та луганському напрямках минулої доби відбили 12 атак окупантів.

"Знищено вісім танків, п’ять артилерійських систем, дев’ять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять автомобілів противника", – повідомили у відомстві.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

За час повномасштабної війни російська армія захопила частину Київської, Чернігівської, Сумської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей, просунулася до раніше частково окупованих Донецької та Луганської. На початку квітня РФ відступила з північних регіонів України, зосередивши зусилля на наступі на сході України.

Російські війська також окупували частину Харківської області, але не змогли захопити обласний центр. У НАТО вважають, що Харків для російських окупантів виявився "неймовірно складним викликом".

23 квітня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що ЗСУ вибили окупантів із трьох населених пунктів. Пізніше у Генштабі ЗСУ повідомляли про звільнення ще низки сіл у регіоні.

5 травня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Збройні сили України перейшли до контрнаступу на харківському та ізюмському напрямках.