ПАРЄ вимагає від Росії виконувати обов'язки держави-окупанта в Криму і на Донбасі

ПАРЄ закликала використовувати політичні зусилля, щоб покласти край конфлікту в Україні
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

У ПАРЄ закликали російську владу припинити фінансову й військову підтримку незаконних збройних формувань у Донецькій і Луганській областях і забезпечити дотримання прав людини в окупованому Криму.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтримала резолюцію про гуманітарні наслідки війни на сході України, зазначивши, що стривожені російською агресією в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також окупацією Криму.

Про це повідомляє офіційний сайт ПАРЄ.

У відомстві зазначають, що внаслідок військового конфлікту понад 4 млн людей потребують гуманітарної допомоги, загинуло понад 10 тис. осіб, 24 тис. дістали поранення, понад 1,6 млн є внутрішньо переміщеними особами, а майже 500 тис. – знайшли притулок в інших країнах.

Резолюція ґрунтується на доповіді, підготовленій представником Литви Егідіусом Варейкісом. Асамблея закликала членів ПАРЄ використовувати спільні політичні зусилля, щоб покласти край "конфлікту і стражданням цивільного населення".

Протиборчі сторони закликали "звільняти й обмінювати всіх військовополонених і людей, захоплених під час війни", а також забезпечити захист цивільних осіб.

Росію закликали припинити фінансову й військову підтримку незаконних збройних груп у Донецькій і Луганській областях, виконувати свої зобов'язання в межах міжнародного права як держави-окупанта, забезпечити дотримання прав людини в окупованому Криму й безперешкодний доступ в анексований Крим міжнародним організаціям.

Резолюція закликає узгодити Кримінальний кодекс із положеннями міжнародного гуманітарного права, ухвалити законодавство про дії з гуманітарного розмінування й переглянути закон про гуманітарну допомогу, щоб полегшити процедуру доставлення гуманітарної допомоги на Донбас.

У резолюції вперше згадано ухвалений Верховною Радою закон про реінтеграцію Донбасу, а Росію названо агресором. Цю поправку внесла українська делегація й підтримали в ПАРЄ, пише "Громадське".

ПАРЄ також вимагає від РФ припинити політику переміщення населення в анексований Крим, повідомляє УНІАН.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій продовжила санкції проти Росії й позбавила її права голосу до квітня. На знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ.

У 2016-му і 2017 році делегація РФ не брала участі в роботі асамблеї.

22 січня 2018 року генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що Росія не заслуговує виключення з Ради Європи, незважаючи на порушення низки принципів організації.

23 січня віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой заявив у Страсбурзі, що російська делегація приїхала на засідання комітету ПАРЄ, щоб змінити правила. Голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов заявив, що РФ не буде виконувати деяких рішень асамблеї ПАРЄ навіть якщо її делегацію допустять на асамблею.