Парламент Естонії ухвалив рішення посилити позицію проти РФ через ситуацію на Донбасі

Парламент Естонії також підтримує введення безвізового режиму між Україною та ЄС
Фото: riigikogu.ee

Парламент Естонії вважає, що в разі продовження військової ескалації на Донбасі санкції щодо Росії слід посилити. Це питання будуть обговорювати 6 лютого в Раді Європейського Союзу із закордонних справ.

Сьогодні комісія із закордонних справ парламенту Естонії (Рійгікогу) ухвалила рішення посилити позицію проти Росії у зв'язку з ситуацією на сході України, про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті парламенту.

Планують, що це питання будуть обговорювати 6 лютого в Раді Європейського Союзу із закордонних справ.

"За одностайно схваленою пропозицією щодо позиції Естонії на засіданні Ради ЄС із закордонних справ, що відбудеться 6 лютого, додано пункт про те, що Естонія засуджує ескалацію військової діяльності у Східній Україні. Санкції ЄС проти Росії повинні залишатися чинними до повного виконання Мінських угод. Естонія вважає, що в разі продовження військової ескалації санкції слід посилити", – йдеться в рішенні парламентської комісії.

Крім того, у повідомленні сказано, що країна вже зробила важливі кроки щодо реформування держави, а українці "чітко висловили своє бажання інтегруватися до ЄС". Тому Естонія підтримує введення безвізового режиму між Україною та ЄС, а також остаточну ратифікацію і набуття чинності Угоди про асоціацію, йдеться в повідомленні.

"Естонія також закликає Україну вжити рішучих заходів у боротьбі з корупцією, у тому числі зміцнювати інститути, створені для боротьби з корупцією, і реформувати судову систему. Важливу роль у здійсненні реформ відіграло активне і компетентне українське громадянське суспільство. Естонія закликає уряд України і надалі тісно співпрацювати з громадянським суспільством", – йдеться в документі.

Ситуація в районі Авдіївки загострилася 29 січня, коли проросійські бойовики посилили обстріл промзони. У ніч на 31 січня околиці Авдіївки обстріляли з реактивних систем залпового вогню "Град". З 30 січня у місті не було світла і води. У зв'язку з цим у місті оголосили надзвичайний стан, проводять часткову евакуацію.

Сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що повна відповідальність за загострення в Авдіївці лежить на Росії і бойовиках, яких вона підтримує.