Пентагон опублікував список озброєння, яке увійде до нового пакету допомоги Україні на $700 млн

США виділили новий пакет допомоги Україні
Фото: EPA
Міністерство оборони США 1 червня опублікувало список озброєння, яке США нададуть Україні в межах пакету допомоги на $700 млн.

Допомогу, як зазначили у пресслужбі, "призначено для задоволення критичних потреб України у сьогоднішній боротьбі". Це 11-й пакет військової допомоги США Україні.

До пакету допомоги входять:

  • високомобільні артилерійські реактивні системи та боєприпаси;
  • п'ять протиартилерійських радарів;
  • дві РЛЗ повітряного спостереження;
  • 1 тис. Javilen і 50 пускових установок;
  • 6 тис. одиниць протитанкової зброї;
  • 15 тис. 155-мм артилерійських снарядів;
  • чотири вертольоти Мі-17;
  • 15 тактичних машин;
  • запчастини та обладнання.

"Наразі Сполучені Штати виділили Україні приблизно $5,3 млрд допомоги у сфері безпеки з часу приходу до влади адміністрації [президента Джо] Байдена, зокрема приблизно $4,6 млрд від початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого. Із 2014 року Сполучені Штати виділили понад $7,3 млрд на надання допомоги у гарантуванні безпеки України. Сполучені Штати також і надалі працюють зі своїми союзниками та партнерами, щоб визначити й надати Україні можливості для задоволення її вимог на полі бою, що змінюються", – заявили у Пентагоні.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Про новий пакет допомоги Україні Байден оголосив сьогодні. Він зазначив, що до допомоги, зокрема, входитимуть реактивні системи залпового вогню HIMARS із боєприпасами.

За даними CNN, HIMARS будуть оснащені боєприпасами з дальністю дії до 80 км. Телеканал зазначив, що це набагато менше, ніж максимальна дальність дії боєприпасів для цих систем (приблизно 300 км), але набагато більше, ніж у зброї, яку передавали Україні досі. Наприклад, гаубиці M777, які США вже постачають Україні, мають максимальну дальність дії приблизно 25 км.

Контекст:

21 травня Байден підписав закон, який передбачає виділення приблизно $40 млрд на допомогу Україні.

Окремо у США ухвалили закон про ленд-ліз для УкраїниЗгідно із цим документом, президент США зможе дозволити уряду позичати або давати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи, "яких зачепило вторгнення Російської Федерації в Україну", щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн і захистити їхнє цивільне населення від імовірного вторгнення або агресії з боку Росії, що триває. Україна не має заздалегідь платити за постачання техніки та озброєнь, їй нададуть відтермінування оплати.