Петицію про застосування до захисників Маріуполя процедури extraction підписало за три дні понад 850 тис. осіб

Евакуацію цивільних осіб з "Азовсталі" завершили
Фото: Людмила Денісова / Facebook
Петицію з вимогою безпечно евакуювати всіх людей з "Азовсталі" у Маріуполі станом на 9 травня підписало понад 850 тис. людей. Звернення опублікували на сайті Change.org.

Петицію опублікували 6 травня. Перші 300 тис. підписів вона одержала за перший день після розміщення.

"Коли ця петиція збере 1 млн підписів, вона, найімовірніше, стане однією з найбільш підписуваних на Change.org наразі", – ідеться на сайті.

Автори звернення просять, щоб на засіданні Генеральної Асамблеї ООН розглянули гуманітарну ситуацію у Маріуполі після агресії росіян; вимагають ухвалення резолюції ООН, яка зобов'язує РФ як країну-агресора "забезпечити евакуацію всіх осіб з "Азовсталі" на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третіх безпечних країн"; закликають провідних політиків у світі "вжити всіх необхідних заходів для забезпечення та виконання резолюції та виступити гарантами безпеки".

"Зараз час іде на лічені години", – підкреслюють у петиції.

Скріншот: change.org

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Захисники Маріуполя просять евакуювати тих, хто перебуває на "Азовсталі", застосувавши до них процедуру extraction, прикладом якої називають порятунок британських, французьких і бельгійських військових із Дюнкерка під час Другої світової війни. Вони не здаватимуться в полон, заявляли в полку Нацгвардії "Азов". Захисники міста готові вийти з "Азовсталі" лише у разі отримання гарантій від третіх країн. Зокрема, виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський звертався до президента Туреччини Реджепа Ердогана з проханням вивезти гарнізон на територію Туреччини.

Президент РФ Володимир Путін хоче, щоб захисники міста склали зброю.

Контекст:

Завод "Азовсталь" останній об'єкт, який у Маріуполі утримують українські військові. У бомбосховищах заводу опинилися сотні поранених військовослужбовців, а також частина мирних жителів.

21 квітня Путін публічно озвучував наказ міністрові оборони РФ Сергію Шойгу скасувати штурм промзони "Азовсталі", проте штурм продовжили.

2 травня на територію "Азовсталі" прорвалися окупанти, там почалися активні бої, але українські захисники тримають оборону.

Процес евакуації з "Азовсталі" за участю ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста розпочався 30 квітня. Перші дві гуманітарні колони вивезли приблизно 500 осіб із території заводу та Маріуполя загалом.

7 травня міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей і людей похилого віку евакуювали з території заводу.

Усупереч гуманітарному праву, досі нікого з поранених військових не було евакуйовано.

7 травня до Путіна звернулися ветерани Другої світової війни з України, вони просять дати можливість українським захисникам Маріуполя безпечно покинути промзону "Азовсталі".