Посилення санкцій ЄС проти російського металу обмежить можливості Кремля продовжувати війну – Каленков

Торік частка експорту української металопродукції на європейський ринок перевищила 60%
Фото: depositphotos.com
Посилення санкцій проти російського металу й залізорудної сировини, з одного боку, обмежить можливості країни-агресора продовжувати війну, а з іншого – дасть змогу українським виробникам збільшити постачання на європейський ринок. Таку думку в інтерв'ю "Мінпрому" висловив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Ми впевнені, що зараз економічний блок українського уряду повинен наполягати на посиленні європейських санкцій щодо російської металопродукції. На жаль, по деяких напрямах – наприклад, щодо заготівки та слябів – для росіян діють квоти на рівні 2021 року, і тому вони практично не обмежують себе на європейському ринку. А російські чавуни й залізорудна сировина взагалі не потрапили під санкції", – зазначив він.

Каленков наголосив, що торік частка експорту української металопродукції на європейський ринок перевищила 60%.

"Позитивний вплив мало скасування Європейським союзом квот на український метал, а в подальшому ми очікуємо на ще більше розширення нашої присутності на ринку ЄС завдяки нещодавньому рішенню про скасування мита на український гарячекатаний прокат, яке складало €60,5 за тонну. І, звісно, дуже важливим буде подальше продовження режиму лібералізації торгівлі з Україною", – зазначив він.

Каленков також висловив сподівання, що в найближчій перспективі європейці розглядатимуть українських виробників не як конкурентів, а як невіддільний складник у ланцюжках створення готової продукції.

Контекст:

Ухвалений восени 2022 року восьмий пакет санкцій мав розширити встановлені раніше обмеження, але введені санкції не вплинули на експорт російської металопродукції, оскільки обмеження не зачепили чавуну й феросплавів. Окрім того, нові обмеження на імпорт почали набувати чинності із 30 вересня 2023 року, а окремих сталевих напівфабрикатів – із 1 квітня й навіть із 1 жовтня 2024 року.

Останній наразі, 10-й пакет санкцій проти Росії через її повномасштабне військове вторгнення в Україну Євросоюз ухвалив 24 лютого.

Міністерка економіки України Юлія Свириденко в листопаді 2022 року заявила, що вся без винятку російська металургійна продукція має опинитися під санкціями, а українським металургам треба надати доступ до американського та європейського ринків. Про це писала пресслужба міністерства.