Президентка Словаччини дала дозвіл дев'ятьом громадянам вступити у Збройні сили України

Чапутова своїм указом дозволила служити у ЗСУ дев'ятьом словакам
Фото: EPA

Президентка Словаччини Зузана Чапутова допустила до служби у Збройних силах України дев'ятьох словаків. Про це заявив директор відділу комунікацій канцелярії президента країни Юзеф Матей, повідомив 5 серпня новинний портал Агентства друку Словаччини Teraz

Як ідеться в матеріалі, з 24 лютого 2022 року до 2 серпня 2023 року Чапутова ухвалила загалом 35 постанов про службу громадян Словаччини у ЗСУ. Із них дев'ять дозвільних і 26 заборонних.

Матей пояснив, що президентка Словаччини має санкціонувати службу словаків в іноземних збройних силах відповідно до закону про військовий обов'язок. Заяву подають у райвідділ, її мають прокоментувати міністерства оборони, внутрішніх і закордонних справ.

2 серпня президент Чехії Петр Павел також офіційно дав дозвіл воювати у складі Збройних сил України проти російських окупантів 14 громадянам Чехії.

Контекст:

Про створення міжнародного легіону президент України Володимир Зеленський оголосив на четвертий день повномасштабного вторгнення РФ, 27 лютого 2022 року. Він закликав іноземних громадян "приєднатися до захисту безпеки в Європі та світі".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував 6 березня 2022 року, що в Україну їдуть добровольці з 52 країн світу, які долучаться до міжнародного легіону для боротьби із вторгненням Росії. 

13 червня 2022 року речник легіону повідомив, що до міжнародного легіону оборони України приєдналися добровольці з усіх континентів, але не назвав їхньої точної кількості. "У нас є представники 55 країн з усіх континентів, навіть таких далеких, як Бразилія, Південна Корея, Австралія", – сказав він.