Путін увійде в історію як велика темна пляма – Подоляк

Путін увійде в історію, але не так, як мріяв, переконаний Подоляк
Фото: EPA

Дії президента Росії Володимира Путіна ведуть до занепаду Росії і в історію увійдуть не "завоювання" російського лідера, а його злочини. Таку думку висловив 27 жовтня у Twitter радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Треба бути обережним зі своїми бажаннями. Путін мріяв увійти в історію як великий завойовник, а увійде як велика темна пляма – останній імператор, що призвів до занепаду і падіння імперії. Наступні покоління вивчатимуть не його перемоги, а його помилки та злочини", – написав Подоляк.

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом її "демілітаризації" та "денацифікації". Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

30 вересня Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному. Також він натякав, що, "захищаючи" анексовані території, Росія може застосувати ядерну зброю.

26 жовтня Путін під час відеозустрічі з керівниками органів безпеки та спецслужб країн СНД зробив низку заяв щодо України. Зокрема, він повторив за російською пропагандою і воєначальниками бездоказову тезу про нібито плани України застосувати "брудну бомбу". Російський президент заявив, що Україна нібито "фактично втратила суверенітет і нею безпосередньо управляють зі США, які використовують її як таран проти Росії".

В американському Інституті дослідження війни вважають, що останні заяви Путіна свідчать про те, що він не відмовився від своїх "максималістських" цілей у війні з Україною.