Радбез ООН уперше з лютого ухвалив заяву про війну РФ проти України – "висловив глибоке занепокоєння"

Рада Безпеки ООН, до складу якої входить РФ, ухвалила заяву одноголосно
Фото: ЕРА
Рада Безпеки ООН увечері 6 травня вперше з 24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, ухвалила заяву щодо війни.

Про це повідомила служба новин ООН.

У заяві йдеться, що Рада Безпеки "висловила глибоке занепокоєння стосовно підтримання миру та безпеки України" і "рішуче підтримує зусилля генерального секретаря з пошуку мирного рішення".

Автори заяви нагадали, що всі держави-члени взяли на себе, відповідно до Статуту ООН, зобов'язання врегульовувати свої міжнародні суперечки у мирний засіб.

Заяву підтримали всі країни – члени Радбезу (Росія зокрема).

"Сьогодні вперше Рада Безпеки одностайно висловилася за мир в Україні. Як я часто говорив, міжнародна спільнота має об'єднатися для того, щоб змусити зброю замовкнути і відстоювати цінності Статуту ООН. зменшення страждань та пошуку шляху до миру", заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що це "спецоперація", мета якої – "демілітаризація і денацифікація України".

25 лютого Росія заблокувала ухвалення резолюції Радбезу, яка засуджує вторгнення Росії. Тоді Китай, Сполучені Арабські Емірати та Індія утрималися від голосування. Потім скликали надзвичайну сесію Генасамблеї ООН, 2 березня Генасамблея ухвалила резолюцію із засудженням вторгнення.

5 квітня президент України Володимир Зеленський наголосив, що Росія зловживає своїм правом вето в Радбезі ООН, і закликав реформувати організацію. "Ми маємо справу з державою, яка перетворює право вето в Радбезі ООН на право смерті. Державою, яка підриває всю архітектуру глобальної безпеки. Державою, яка дозволяє злу залишатися безкарним і поширюватися по світу, знищуючи все. Знищуючи все, що може працювати на мир та безпеку", сказав він.