Рада повторно заборонила пропаганду російського режиму і символіку армії РФ, підтримавши пропозиції Зеленського

Рада визнала Росію державою-терористом, яка здійснює геноцид українського народу
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада 22 травня ухвалила з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського закон про визнання Росії державою-терористом і заборону символіки, яку використовують збройні сили РФ у війні проти України. Про це свідчать дані в картці законопроєкту №7214 на сайті Ради.

Документ підтримало 312 нардепів.

Український парламент ухвалив цей законопроєкт у другому читанні й у цілому 14 квітня. Росію, згідно із законом, визнано державою-терористом, яка здійснює геноцид українського народу, масові вбивства, міжнародні злочини в Україні.

Законопроєкт визнає російський режим неонацистським по суті та практиці, а також таким, що ідеологічно наслідує нацистський тоталітарний режим. Він забороняє пропаганду російського режиму, агресії проти України, а також використання знаків V, Z і символіки збройних сил РФ.

Окремо зазначено, що символіку, яку використовують збройні сили РФ, не можуть застосовувати українські політичні партії.

Зеленський ветував ухвалений закон і повернув його зі своїми пропозиціями до Верховної Ради на доопрацювання 12 травня.

Глава держави запропонував розширити перелік випадків, коли використання зазначеної символіки допускають і воно не має ознак пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму. Ідеться про використання її в експозиціях музеїв, тематичних виставках, бібліотечних фондах, для наукової діяльності, під час реконструкції історичних подій, а також у підручниках та інших матеріалах наукового, освітнього й навчального характеру.

Водночас він наголосив на необхідності заборонити діяльність не тільки проросійських політичних партій, а й громадських організацій, програма чи дії яких спрямовані на пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму, озброєної агресії РФ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну 24 лютого. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України".

Символіку V і Z окупанти наносять на військову техніку, яку використовують під час етапу війни, що розпочався 24 лютого. Їх популяризували в Росії як знаки підтримки армії РФ та загалом війни в Україні. Ці символи дістали в західних ЗМІ назву zwastika. Так їх, зокрема, назвав британський журнал Dazed.

29 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави криміналізувати публічне використання символу Z російських окупантів.

В Естонії, Латвії, Молдові, Німеччині вже заборонили символіку агресії Росії в Україні.