РФ не має заперечень проти гарантій безпеки України з боку постійних членів Радбезу ООН, Туреччини та Німеччини – Чавушоглу

Чавушоглу та Кулеба провели зустріч у Львові
Фото: Dmytro Kuleba / Twitter
РФ не проти, щоб гарантами безпеки України стало п'ять постійних членів Радбезу ООН (Франція, США, Росія, Китай та Великобританія), а також Туреччина і Німеччина. Про це 17 березня у Львові на спільній пресконференції за підсумками переговорів із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою повідомив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, пише "Інтерфакс-Україна".

"Як наголошував пан Кулеба щодо договору про колективну безпеку, Україна раніше вже висувала свою ініціативу – це п'ять країн постійних членів Ради Безпеки ООН плюс Туреччина і Німеччина. Учора під час контактів, які у нас відбулися в Москві, я побачив, що російська сторона не має заперечень проти цього, і вони могли б прийняти таку пропозицію", – сказав Чавушоглу.

За словами Кулеби, домовлятися про гарантії безпеки України лише з Росією – це безглуздо, тому потрібний багатосторонній формат.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Із кінця лютого Україна та Росія проводять переговори про закінчення війни, яка почалася 24 лютого після вторгнення РФ. Уже відбулося три очні раунди, зараз зустрічі делегацій проводять у відеоформаті.

Газета Financial Times 16 березня з посиланням на три джерела – учасників переговорів опублікувала попередній мирний план для припинення війни між РФ та Україною, який складається з 15 пунктів.

Зокрема, як пише газета, він передбачає відмову України від членства в НАТО, а також обіцянку не розміщувати іноземні військові бази або озброєння на території країни. Водночас Україна збереже свої Збройні сили.

В обмін у Києві нібито розраховують на захист із боку союзників, таких як США, Великобританія і Туреччина.

За словами Кулеби, інформація, опублікована у Financial Times, – це позиція Росії. Радник керівника Офісу президента, член української делегації на переговорах із РФ Михайло Подоляк заявив 16 березня, що "українська сторона має свої позиції".