Росія безуспішно веде наступ за кількома напрямками на Донбасі, перекидає війська з Бєлгородської області під Ізюм – Генштаб ЗСУ

Повномасштабна війна Росії проти України триває вже 66 днів
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

30 квітня розпочалася 66-та доба повномасштабної війни Росії проти України, армія РФ продовжує наступальні дії задля здобуття контролю над усією територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору до окупованого Криму.

Про це йдеться у зведенні Генерального штабу Збройних сил України, опублікованому у Facebook.

"У Східній операційній зоні ворог продовжує вести наступ на лиманському (у районах населених пунктів Ямпіль, Озерне, Лиман), сєвєродонецькому, де намагається завершити захоплення Рубіжного, попаснянському (у напрямку Калинового і Попасної) та курахівському (Оленівка та Новомихайлівка) напрямках. Успіху не має, бойові дії тривають", – ідеться в повідомленні.

На слобожанському напрямку окупанти зосередили всі зусилля на утриманні зайнятих позицій, намагаються розгорнути протиповітряну оборону для прикриття своїх військ у районі Харкова та Ізюма. 

"Із метою посилення угруповання ворог здійснює переміщення окремих підрозділів зі складу Східного військового округу з території Бєлгородської області до району міста Ізюм", – повідомили у Генштабі.

На волинському та поліському, а також бесарабському напрямках – без особливих змін, на сіверському окупанти обстріляли українські позиції в районі населених пунктів Кондратівка, Катеринівка, Сваркове та Білокопитове, ідеться у зведенні.

"На запорізькому напрямку не припиняються артилерійські обстріли підрозділів наших військ. На південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій не проводив. Фіксуються поодинокі обстріли позицій підрозділів наших військ. На бесарабському напрямку – без суттєвих змін. На Миколаївському напрямку противник активізував повітряну розвідку в оперативній глибині оборонних позицій Збройних сил України, імовірно, з метою викриття наявності та характеру дій резервів", – додали у Генштабі.

Минулої доби українські військові відбили 14 атак росіян на Донбасі, знищили 11 танків, сім артилерійських систем, 28 одиниць броньованої техніки та 14 автомобілів.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Війна на Донбасі триває з 2014 року. 24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

На початку квітня північні області України звільнили від російських окупантів. У Генштабі ЗСУ повідомляли, що Росія перегруповувала свої війська, щоб зосередити зусилля на підготовці наступу на сході України, мета – окупувати всю територію Донецької та Луганської областей.

18 квітня Генштаб ЗСУ повідомив про "ознаки початку наступальної операції" на сході. "Російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися ", – сказав Зеленський. Він підкреслив, що українці захищатимуться, і "питання тільки часу – коли вся територія нашої держави буде звільнена".

28 квітня Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти нарощують темпи проведення наступальної операції в Україні. На думку Зеленського, Росія "робить усе, щоб знищити будь-яке життя" на Донбасі.