Росія і далі нарощує чисельність військ біля кордону з Україною – Пентагон

Кірбі закликав російську владу "бути прозорішою"
Фото: EPA
Сполучені Штати продовжують спостерігати пересування військ РФ поблизу українського кордону, а також збільшення їхньої чисельності. Про це заявив 29 листопада речник міністерства оборони США Джон Кірбі на брифінгу, стенограму якого опубліковано на сайті Пентагону.

"Ми продовжуємо спостерігати з великим занепокоєнням за пересуванням російських військових підрозділів поблизу українського кордону", – сказав представник оборонного відомства США.

На прохання оцінити чисельність російських сил Кірбі сказав, що поки не озвучуватиме конкретних цифр, але, за його даними, вони і далі збільшуються.

"Ми стежимо за цим уважно, і щодо чисельності, я б не давав оцінок із цієї трибуни стосовно того, що конкретно ми бачимо. Але я можу сказати, що ми і далі спостерігаємо пересування, ми бачимо поповнення їхніх сил", – сказав представник Пентагону.

Він також зазначив, що біля кордонів України зосереджуються підрозділи різних родів військ.

У зв'язку з цим він укотре звернувся із закликом до керівництва РФ "бути прозорішим" стосовно своїх дій і намірів. Кірбі наголосив, що будь-які кроки Росії, спрямовані на ескалацію, викликатимуть серйозне ставлення з боку США, а також союзників і партнерів.

"Будь-які ескалаційні чи агресивні дії зумовлять серйозне занепокоєння не лише Сполучених Штатів, а й наших союзників і партнерів там, на європейському континенті", – додав він.

Контекст:

З кінця жовтня західні ЗМІ пишуть про те, що Росія відновила нарощування чисельності своїх військ біля кордону з Україною і це непокоїть високопосадовців у США та Євросоюзі.

У Міноборони України спочатку говорили, що будь-яких змін на кордоні з РФ не відбулося і українська розвідка не фіксує нарощування російських військ.

США попередили владу Росії про потенційні негативні наслідки будь-якого зростання загрози безпеці України через "незвичайну військову активність" РФ поблизу українського кордону. У Пентагоні закликали Росію пояснити концентрацію військ поблизу України.

18 листопада начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що Росія веде масштабну спецоперацію щодо дестабілізації ситуації в Україні. Накопичення військ РФ біля кордону України "буде продовжуватися і вийде на пік приблизно в кінці січня", підкреслив начальник ГУР Міноборони.

21 листопада Буданов заявив, що РФ готується до нападу на Україну наприкінці січня або на початку лютого, причому атака буде "набагато руйнівнішою, ніж будь-яка раніше в конфлікті, що почався 2014 року". За його оцінкою, поблизу кордону між країнами зосереджено приблизно 92 тис. російських військовослужбовців.

У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями" і звинуватили Київ у підготовці до агресії "проти ЛНР" і "ДНР", водночас російська розвідка порівняла ситуацію в Україні з тією, яку фіксували в Грузії напередодні воєнного конфлікту з РФ 2008 року.

У МЗС України спростували дезінформацію РФ про нібито підготовку до військового нападу на Донбасі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи накопичення військ РФ біля кордону України, заявив, що Росія і раніше застосовувала насильство проти сусідів, тому в НАТО не можуть вважати, що це просто блеф.