"Росія вже не в тому стані". Подоляк прокоментував інформацію про підготовку окупантів до масштабного наступу

За словами Подоляка, щоб ефективно протистояти численній армії противника, Україні потрібні далекобійні ракети
Фото: president.gov.ua

Країна-агресор РФ уже не має достатніх ресурсів для організації нового масштабного наступу на Україну. Таку думку в опублікованому 27 січня інтерв'ю "24 каналу" висловив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Безумовно, краще спиратися на заяви Генерального штабу. Там активно це коментують, говорять про те, що все контролюється, зокрема кількість збройних сил Росії, які перебувають на окупованій території. Усе, що вони концентрують, усі резерви, які підводяться, – усе це моніторять і Головне управління розвідки, і безпосередньо Генеральний штаб. Вони це розуміють та бачать. Знаєте, просто для мене дещо дивно. У 2022 році росіяни щось сконцентрували, пішли й так далі. Але сьогодні російська армія – це трошки інша армія, вони воюють кількістю", – підкреслив Подоляк.

За його словами, щоб ефективно протистояти численній армії противника, Україні потрібні далекобійні ракети.

"Так, у них є відповідна непогана зброя, яку вони використовують. Є стара зброя, але є новітні зразки, і це вже питання до санкцій, чому наприкінці 2023 року вони могли спокійно виготовити "Іскандери" чи "Калібри" й так далі. Однак Росія вже не в тому стані, щоб організувати таку масштабну наступальну операцію. Вони сьогодні активно намагаються проводити наступальні операції на донецькому напрямку. Ми бачимо там по 60–80 боєзіткнень. Але Україна після двох років війни точно розуміє, що і як треба робити та як цьому протистояти", – зазначив радник глави ОП.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим та частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської і Харківської областей.

У середині листопада 2023 року ЗСУ повідомляли, що росіяни хочуть повторно захопити Куп'янськ – важливий логістичний центр, через який здійснювали постачання продуктів та боєприпасів ворожій армії під час минулої окупації.

Про те, що окупанти за 36 місяців хочуть захопити більшу частину Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей України, зокрема міста Харків, Дніпро й Запоріжжя, 14 грудня написав німецький Bild із посиланням на джерела у розвідці ФРН. В українській військовій розвідці заявили, що окупантам для цього забракне сил.

4 січня 2024 року британська The Telegraph написала з посиланням на джерела, наближені до ЗСУ, що Україна на тлі посилення обстрілів окупантів по Харкову й області готується до ймовірного відновлення наступу російських військ у регіоні.

Про те, що РФ може планувати широкомасштабний наступ на літо, 19 січня написала Financial Times.