Росіяни активно готуються до нової хвилі повітряних атак: проводять дорозвідку, вербують агентів – ГУР

Минулої осені й узимку окупанти масовано атакували енергетичні об'єкти України
Фото: Група ДТЕК / Facebook (архів)

Російські спецслужби мають намір відновити масовані атаки на українську критичну інфраструктуру, використовуючи для цього колабораціоністів-навідників. Про це в коментарі LIGA.net заявив представник ГУР Міноборони України Андрій Черняк.

Він зазначив, що масованих обстрілів ще не було, але росіяни активно готуються до нової хвилі ракетного й дронового терору. Зокрема, за даними ГУР, окупанти активно збирають інформацію про об'єкти критичної та військової інфраструктури в Україні.

"Ми спостерігаємо, як вони проводять дорозвідку об'єктів і критичної, і транспортної інфраструктури. Наші сили теж працюють на території Росії. Виявляють активність із вербування громадян України для збору інформації, фіксують і передають правоохоронним органам для відпрацювання", – зазначив представник ГУР.

Він додав, що Служба безпеки України також активно працює над викриттям навідників, які допомагають ворогові коригувати удари по Україні. Завдання СБУ – спрацювати на випередження, викрити навідника ще на етапі підготовки, щоб він не виконав поставленого йому завдання.

Контекст:

Із вересня 2022 року російські окупанти за пів року випустили по енергетичних об'єктах України понад 1,2 тис. ракет і дронів, приблизно 250 із них влучили в ціль. В Україні виник дефіцит потужності, весь осінньо-зимовий період країна намагалася стабілізувати енергосистему.

Уночі 21 вересня 2023 року окупанти знову атакували енергосистему України, поінформували в "Укренерго". Відтоді були й інші атаки, зокрема, одну з українських теплоелектростанцій росіяни обстріляли вже тричі.

Узимку ППО України зосередиться на захисті енергетики і стратегічних об'єктів, зазначали в Повітряних силах ЗСУ.