Російські хакери намагаються дістати доступ до комп'ютерів українців – Держспецзв'язку

У відомстві попередили про небезпеку завантаження зламаного програмного забезпечення
Фото: depositphotos.com

Російські хакери через торент-трекери поширюють заражене програмне забезпечення. Про це 19 березня повідомила Держслужба спецзв'язку і захисту інформації України.

У відомстві попередили, що завантаження зламаного програмного забезпечення є небезпечним, оскільки цим активно користуються зловмисники, зокрема і представники російських спецслужб, які додають до такого програмного забезпечення шкідливий код.

"Хакери троянізують ISO та установчі файли й розміщують їх у безкоштовному доступі на торент-трекерах. Якщо жертва завантажує та встановлює такі файли на свій комп'ютер, хакери отримують доступ до його вмісту і можуть протягом тривалого часу залишатися непомітними", – ідеться у повідомленні.

У Держспецзв'язку зазначили, що в багатьох пострадянських країнах системні адміністратори різних установ та компаній досі використовують неліцензійне програмне забезпечення (зокрема операційні системи), яке поширюють за допомогою торент-трекерів.

"Установлюючи зламане ПЗ із торентів, вони фактично надають доступ російським спецслужбам до вмісту робочих машин. Особливо небезпечним є використання зламаної операційної системи, адже в такому разі зловмисники мають повний адміністративний доступ до комп'ютера, на якому її встановлено", – пояснили у відомстві.

У Держспецзв'язку наголосили, що пересічні українські користувачі також перебувають у зоні ризику, встановлюючи неліцензійне програмне забезпечення з неофіційних джерел.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України нейтралізує кібератаки на ресурси органів державної влади та військового управління України.

На початку травня в Держспецзв'язку припустили, що російські кібернаступальні операції в Україні, ймовірно, сягнули свого максимуму, але й потому кібератаки на українські сайти тривали. Зокрема, 16 серпня 2022 року атаки зазнав офіційний сайт "Енергоатому".

У жовтні, коли Росія активізувала ракетні обстріли й атаки дронів-камікадзе на енергетичну інфраструктуру України, українські енергетичні об'єкти опинилися також під постійними кібератаками, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зі свого боку, українська IT-армія регулярно здійснює атаки на ресурси країни-агресора РФ. 1 серпня Мінцифри повідомляло, що українська ІТ-армія з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну атакувала понад 6 тис. російських онлайн-ресурсів.

У лютому 2023 року в Держспецзв'язку заявили, що протягом минулого року фахівці Держспецзв'язку зареєстрували в Україні понад 2 тис. кіберінцидентів і ще більшу кількість кібератак.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв'ю The Independent, яке вийшло 28 лютого, повідомив, що після повномасштабного вторгнення Росія здійснила проти України понад 4,5 тис. кібератак.