Російські ЗМІ повідомили про напад на екснардепа Царьова. У нього нібито стріляли

Пропагандисти пишуть, що екснардеп у реанімації
Фото: Антон Наумлюк / graty.me

Російські ЗМІ й пропагандисти повідомили 27 жовтня, що на колишнього народного депутата України Олега Царьова, якого в Україні заочно засудили до 12 років ув'язнення, скоєно замах в окупованому Криму.

Джерела "Коммерсанта" в правоохоронних органах заявили, що на Царьова, який живе в Ялті, напали. За попередніми даними, він перебуває в лікарні.

Представник окупаційної адміністрації Запорізької області Володимир Рогов написав у Telegram, що в колишнього українського нардепа стріляли.

"Стан Олега дуже важкий. Зараз він у реанімації", – ідеться в повідомленні. Рогов спростував, що в Царьова ножове поранення.

Про те, що зрадника "підрізали", уранці написав у Telegram колишній журналіст з України Олександр Чаленко, який став російським пропагандистом. "Осторожно, новости" уточнює, що інцидент стався в окупованій Ялті.  

Контекст:

Царьов був народним депутатом України IV–VII скликань (2002–2014), входив до фракції Партії регіонів. Після Революції гідності він 2014 року намагався балотуватися на пост президента України, але зняв кандидатуру й відкрито виступив на боці терористів "ДНР" і "ЛНР", а також оголосив себе "спікером парламенту Новоросії". Як зазначив нардеп Олексій Гончаренко, Царьов утік в окупований Крим і живе в Ялті. "Де жив Царьов, де він ходив, чим займався – доволі відома інформація, у Ялті так точно всі були в курсі. І, думаю, не тільки там", – уточнив він. 

У листопаді 2015 року Генпрокуратура України розпочала процедуру заочного засудження Царьова за підозрою в закликах до насильницького повалення конституційного ладу, в Україні його оголосили в розшук. У цій справі у травні 2022 року Шевченківський районний суд Києва заочно засудив політика до 12 років ув'язнення. У березні 2023 року Київський апеляційний суд залишив вирок чинним.

У вересні 2022 року СБУ оголосила Царьову нову підозру – за ч. 2 ст. 111 (держзрада в умовах воєнного стану) і за ч. 1 ст. 332-2 Кримінального кодексу (незаконний перетин державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави). За даними слідства, у лютому Царьов незаконно перетнув кордон України й перебував на тимчасово окупованій території Київської області "для допомоги встановленню на ній окупаційного режиму".