Саакашвілі: Я за те, щоб спорудити велику стіну і тимчасово відгородитися від окупованої частини Донбасу

Саакашвілі: Ми обов'язково повернемо окуповані території після того, як переможемо корупцію та почнемо швидкий розвиток
Фото: ЕРА

Україна обов'язково поверне окуповані території Донбасу, але щоб це зробити швидше, зміни насамперед повинні відбутися в Києві, заявив екс-голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі.

Україні треба на деякий час відгородитися від окупованих територій Донецької та Луганської областей великою стіною, написав екс-голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі у Faceboook.

"Я за те, щоб спорудити велику стіну (не яценюківську, а справжню) і тимчасово відгородитися від окупованої частини Донбасу, сконцентрувавшись на решті України. Ми обов'язково повернемо окуповані території після того, як переможемо корупцію та почнемо швидкий розвиток", – зазначив він.

Саакашвілі підкреслив, щоб швидше повернути окремі райони Донецької та Луганської областей під контроль української влади, зміни насамперед повинні відбутися в Києві.

Реалізація проекту "Стіна", який являє собою оборонну споруду на кордоні з Російською Федерацією, стартувала восени 2014 року. Проект вартістю 8 млрд грн планували завершити до 2018 року. Пізніше вартість "Стіни" зменшили вдвічі, а кінцевий термін будівництва споруд перенесли на 2020 рік.

21 липня 2016 року народний депутат від "Самопомочі" Олена Сотник, побувавши на будівництві стратегічної фортифікаційної споруди в Харківській області, зазначила, що "рів із зелененькою сіточкою і є та сама "Стіна", яка нас повинна захистити від ворожих уторгнень з боку РФ".

Деякі нардепи подали депутатське звернення до керівників НАБУ та антикорупційної прокуратури України з проханням дати оцінку діям екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка у зв'язку з будівництвом проекту.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура почала розслідування у зв'язку з можливими зловживаннями, повідомив 11 серпня 2016 року керівник відомства Назар Холодницький.

19 січня 2017 року на прес-конференції голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична заявила, що будівництво "Стіни" призупинено через відсутність фінансування. Того ж дня речник Держприкордонслужби України Олег Слободян сказав, що ця інформація не відповідає дійсності.