СБУ викрила агентурну групу ГРУ РФ, яка коригувала ракетні удари по Запоріжжю

Співробітники СБУ затримали учасника агентурної групи із Запоріжжя під час спроби передавання російським загарбникам закритих відомостей
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Служба безпеки України внаслідок багатоетапної спецоперації у Запорізькій області нейтралізувала агентурну групу ГРУ РФ, яка збирала дані про дислокацію та переміщення сил оборони України на півдні країни. Про це 22 серпня у Facebook повідомила пресслужба СБУ.

Встановлено, що організаторкою групи є жителька тимчасово окупованого Мелітополя, завербована російською спецслужбою. За даними слідства, її чоловік входить до складу окупаційного угруповання РФ та бере безпосередню участь у бойових діях проти підрозділів ЗСУ на південному фронті.

"Для збору розвідданих жінка залучила свекра, який мешкав в обласному центрі. Він мав здійснювати зовнішнє спостереження за переміщенням українських військ і робити фотофіксацію об'єктів. Для комунікації між собою використовували закриті канали електронного зв'язку. Отриману від родича інформацію зрадниця передавала окупантам для планування та підготовки ракетно-артилерійських обстрілів по місту", – ідеться у повідомленні.

За інформацією СБУ, у разі успішного виконання завдань російські загарбники обіцяли організаторці групи "керівну посаду" в окупаційній адміністрації, а її чоловіку – перевести з передової у тил угруповань РФ.

Співробітники СБУ затримали учасника агентурної групи із Запоріжжя під час спроби передавання загарбникам закритих відомостей. Йому оголосили про підозру.

"Організаторці групи повідомлено про підозру заочно в межах кримінального провадження за фактом державної зради, вчиненої за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану", – уточнили у СБУ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого російська армія захопила частину Запорізької області. Станом на 5 червня росіяни окупували регіон майже на 60%.

Обласний центр Запоріжжя окупанти не змогли взяти. Тому вони вирішили зробити Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої Запорізької області, говорив мер Іван Федоров.