СБУ затримала нардепа Шевченка під час спроби перетнути кордон із Польщею – ЗМІ

За даними співрозмовника "Української правди", Шевченка доправили до Києва
Фото: nd.zp.ua
Під час спроби перетнути кордон України з Польщею Служба безпеки України затримала народного депутата Євгенія Шевченка. Про це повідомила "Українська правда" з посиланням на своє джерело у правоохоронних органах.

За даними співрозмовника журналістів, Шевченка доправили в Київ.

24 лютого президент Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію. Вона передбачає призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби та інших державних органів. Чоловікам громадянам України віком від 18 до 60 років у зв'язку з воєнним станом тимчасово обмежено виїзд із країни. Євгенієві Шевченку 49 років.

24 травня 2021 року Шевченка виключили із фракції "Слуга народу" у Верховній Раді. Фракція ухвалила таке рішення через позицію політика стосовно питання Білорусі.

У серпні 2020 року він опублікував у Facebook привітання Лукашенка з перемогою на виборах, незважаючи на те, що Україна не визнала останніх президентських виборів у Білорусі, і висловив думку, що проти результатів виборів виступають молоді люди, яким "хочеться адреналіну, але не хочеться платити податки", і закликав білорусів "вибачити гріхи Лукашенку".

20 квітня 2021 року у Мінську відбулася зустріч Шевченка з Лукашенком. Водночас український нардеп заявив, що "давно мріяв" познайомитися з Лукашенком, а "36% українців хотіли б бачити Лукашенка своїм президентом". У фракції "Слуга народу" наголосили, що нардепа не делегувала на цю зустріч партія чи офіційні відомства України.

23 травня після затримання опозиційного блогера Романа Протасевича в Білорусі (для цього в Мінську посадили пасажирський літак, який летів з Афін до Вільнюса) Шевченко висловився на підтримку влади Білорусі.

Контекст:

Із 24 лютого – з першого дня вторгнення Росії в Україну – з території Білорусі систематично завдають ракетних ударів по військових та цивільних об'єктах в Україні, а протягом 28 лютого українська розвідка зафіксувала значну активність авіаційної техніки. Росія використовує Білорусь, зокрема, як базу для своєї авіації під час вторгнення в Україну.

Міністерство оборони України попередило вночі 2 березня, що білоруські війська привели у бойову готовність і, можливо, готують до вторгнення в Україну. Крім того, було помічено рух колон автомобільної техніки з продовольством та боєприпасами в районі населених пунктів Барановичі, Ляховичі та Пінськ.

Міноборони України попередило, що Росія готує провокацію для виправдання введення білоруських військ до України.