Так звана спецоперація вже збанкрутувала. Російські солдати, які виживуть, понесуть зло із собою в Росію – Зеленський

Зеленський про тимчасово окуповані території: Там все одно буде український прапор, український закон, українське життя
Фото: president.gov.ua
Україна готується до нових спроб російських військ наступати на Донбасі та активізувати свій рух на півдні України. Про це президент Володимир Зеленський сказав 15 травня у вечірньому зверненні, опублікованому Офісом президента.

"Окупанти досі не хочуть визнавати, що знаходяться в глухому куті і що їхня так звана спецоперація вже збанкрутувала. Але обов'язково настане момент, коли український народ дотисне загарбників до повного визнання ними реальності", – пообіцяв Зеленський.

За його словами, хоч як окупанти зображають свою нібито "владу" в Херсоні, Мелітополі, окупованих районах Приазов'я та Донбасу, вони там лише тимчасово – "там все одно буде український прапор, український закон, українське життя".

"Сьогоднішні російські ракетні удари по Львівській області, обстріли Гуляйполя, Сєвєродонецька, Лисичанська, міст і громад Донецької області – вся ця жорстокість окупантів, яку Україна переживає щодня, призведе лише до того, що російські солдати, які виживуть, понесуть це зло із собою назад у Росію", – заявив Зеленський.

Він висловив упевненість, що "вся гарячкова активність російських військових, яку ми бачимо зараз", закінчиться відступом, і подякував усім українцям та українкам, що наближають цей час.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Від початку повномасштабної війни російська армія захопила частину Київської, Чернігівської, Сумської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Харківської областей, просунулася в раніше частково окупованих Донецькій і Луганській.

На початку квітня російських окупантів вибили з північних областей України, зараз бої тривають на Донбасі, у Харківській області й на півдні.

28 квітня Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти нарощують темпи проведення наступальної операції в Україні. На думку Зеленського, Росія "робить все, щоб знищити будь-яке життя" на Донбасі.

5 травня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що ЗСУ перейшли до контрнаступальних дій на харківському й ізюмському напрямках. За цей час українській армії вдалося звільнити низку населених пунктів у Харківській області.