"Треба усвідомлювати цю небезпеку". Гуменюк попередила, що окупанти можуть атакувати Україну "Калібрами" просто з пунктів базування

Запуски "Калібрів" із акваторії Чорного моря та з портів базування ЧФ РФ, як і раніше, становлять небезпеку, підкреслили в ОК "Південь"
Фото: EPA

Російські війська в теорії можуть завдавати ракетних ударів навіть із пунктів базування носіїв ракет "Калібр", не виводячи кораблі й підводні човни в море.

Про це голова об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України, речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк розповіла 27 грудня в ефірі загальнонаціонального телемарафону, який транслює телеканал "Рада".

"Треба розуміти, що атакувати ракетами типу "Калібр" з надводного і підводного носія вони можуть навіть із пунктів базування. Тому треба усвідомлювати цю небезпеку", – наголосила вона.

За словами Гуменюк, під час такого запуску є ризики і для самих окупантів – це небезпечно й для пункту базування.

"Але коли це росіяни берегли те, що не їхнє", – сказала речниця ОК "Південь".

Раніше Гуменюк повідомляла, що штормова погода не дає можливості російським військам вивести у Чорне море свої кораблі з ракетами з пункту базування у Севастополі, розташованому на території тимчасово окупованого українського Криму.

Контекст:

За час повномасштабного вторгнення, яке розпочалося 24 лютого, Росія завдала по території України понад 16 тис. ракетних ударів, повідомив 28 листопада міністр оборони України Олексій Резніков. Він наголосив, що 97% російських цілей – цивільні.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив 30 листопада, що українські військові з початку повномасштабного вторгнення РФ виявили 240 тис. повітряних цілей російських окупантів. "Приблизно 80% знищується нашими вогневими засобами", – зазначив він.

Росія цієї осені здійснила дев'ять масованих атак на українську енергетику. Востаннє масованого ракетного удару по Україні РФ завдала 16 грудня. Ракети збивали у небі над Дніпропетровською, Вінницькою, Миколаївською, Київською і Херсонською областями, а також над Києвом. Від наслідків обстрілу енергосистему ще не відновили, у ній зберігається значний дефіцит потужності.

23 грудня президент України Володимир Зеленський   заявив, що "російські терористи можуть активізуватися з наближенням свят". "Вони зневажають християнські цінності й цінності взагалі. Тому, будь ласка, зважайте на сигнали повітряної тривоги", – сказав він.

Росія готується до нових ракетних ударів по Україні, для підготовки до нової масованої атаки РФ потребуватиме лише кілька годин, повідомила Гуменюк 26 грудня.