"Це не новий курс України". У "Слузі народу" відреагували на заяви Фокіна

Офіційна позиція держави не змінилася: Росія – агресор, заявила Кравчук
Фото: Yevheniya Kravchuk / Facebook

Заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук сказала, що її дивують заяви першого заступника голови української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Вітольда Фокіна про те, що у нього немає доказів участі Росії в конфлікті на сході країни.

Росія – агресор, який почав війну в Україні, захопивши Крим, а потім і частину Донбасу. Про це сказала заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук, коментуючи заяву першого заступника голови української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі (ТКГ) Вітольда Фокіна про те, що у нього немає доказів участі Росії в конфлікті на сході країни.

"Так, мене теж дивують заяви Вітольда Фокіна. Ні, це не новий курс України, а його приватна думка. Офіційна позиція держави не змінилася: Росія – агресор, який розпочав цю війну, захопивши Крим, а потім і частину Донбасу. Дивно, що пан Фокін, представляючи державу, не висловлює чітко цю позицію", – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, на переговорах ТКГ особиста думка Фокіна жодного разу не дістала якогось особливого вираження.

"Він завжди працював разом з усією делегацією, наскільки це було потрібно, та в межах тих завдань, які виконує наша делегація згідно з інтересами України. Керівниками делегації є [експрезидент України] Леонід Кравчук та [віцепрем'єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій] Олексій Резніков, а їхні позиції загальновідомі й відповідають офіційній позиції держави", – уточнила вона.

У серпні 87-річний Фокін став першим заступником голови української делегації у ТКГ.

В інтерв'ю виданню "Страна", опублікованому 30 серпня, Фокін заявив, що виступає за загальну амністію й особливий статус для всього Донбасу.

Цю заяву розкритикували колишні та нинішні представники української влади. Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вважає, що такі заяви свідчать про перехід довіреної особи президента на бік країни-агресора. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сказав, що заява Фокіна провокаційна і не відповідає національним інтересам України.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що це була особиста думка Фокіна, а не всієї української делегації на переговорах у Мінську.

Після критики Фокін сказав, що "якщо прихильники війни скаженіють", отже, його слова "потрапили туди, куди треба".

29 вересня під час засідання комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Фокін заявив, що не впевнений, чи воюють Україна та Росія.

Після цього міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав його "мерзотником і махровим ідіотом", а заступник міністра Антон Геращенко висунув вимогу негайно звільнити Фокіна із ТКГ.