"Це невідворотно". Гармаш оцінив вірогідність нової воєнної операції Росії проти України

Гармаш вважає, що Росія спробує поставити Україну "на коліна"
Фото: Минобороны России / Facebook
Президент Росії Володимир Путін спробує за допомогою воєнної операції взяти під контроль Україну. Таку думку в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 18 вересня, висловив представник української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш.

"Загальний тренд такий, що Путін постійно змушений доводити, що він – сильна фігура, що він, скажемо, "помітив" цю територію і він тут господар. І, зрештою, чим далі ми від Росії, тим більше у нього буде бажання все-таки притягнути нас до себе і змусити нас підкорятися, потрапити під вплив Росії. Я думаю, що зрештою у нього не залишиться іншого інструменту, як дійсно якась військова операція", – сказав він.

Представник української делегації у ТКГ вважає, що це може бути не тільки на Донбасі.

"Але я впевнений у тому, що це не буде тривала військова операція. Я не думаю, що вона сприятливо завершиться для Росії. Сьогодні вже, я думаю, час втрачено для того, щоб нас "поставити на коліна" саме воєнним шляхом", – пояснив Гармаш.

Йому поставили уточнювальне запитання, чи не відкидає він таку спробу.

"Я не те що не виключаю. Я, чесно кажучи, думаю, що це невідворотно", – відповів Гармаш.

За його словами, в такому разі в України "просто немає іншого виходу", як дати відсіч російській армії.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

За даними ООН, за час конфлікту загинуло щонайменше 13 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася, зросла кількість обстрілів бойовиків і жертв із боку України. Росія активно перекидала військову техніку в Крим через Керченський міст і нарощувала війська поблизу кордону з Україною.